Novosti

22Feb

U Turskoj održana obuka iz integralne protivpožarne zaštite za šumarske inženjere iz BiH

Od 03. do 10. februara 2019. godine u sklopu nastavka saradnje sa Generalnom direkcijom za šumarstvo Republike Turske, održana je obuka za šumarske stručnjake iz oblasti borbe protiv šumskih požara.

Obuku iz integralne protivpožarne zaštite u Turskoj obavilo je 16 šumarskih stručnjaka iz BiH, a predstavnici JP“Šumsko privrednog društva Zeničko – dobojskog kantona“ bili su dipl.ing.šum. Fahra Čajić i dr.sci. Kenan Zahirović, koji je ujedno bio i vođa grupe.

Obuka se sastojala iz teorije i prakse, a cjelokupna predavanja su održana u moderno izgrađenom Međunarodnom centru za obuku “Antalya International Forestry Training Center”, smještenom na oko 14 km od centra Antalije. Učesnicima obuke, na raspolaganju su bile učionice opremljene računarima, te projektorima za prezentaciju. U okviru ovog centra je i sala za simulaciju sa vozilima i avijacijom koja se koristi za obuku u gašenju šumskih požara. Ovaj dio obuke sa simulatorima je ostavio poseban utisak na učesnike zbog svoje funkcionalnosti i zanimljivosti, ali i zbog činjenice da se radi o novom konceptu koji još uvijek nije razvijen u mnogim zemljama svijeta.

S obzirom da površina šuma i šumskih zemljišta u Republici Turskoj iznosi 22,3 miliona ha, te klimatskih uslova karakterističnih za Tursku, šumski požari predstavljaju najveću prijetnju za opstanak šumskih ekosistema ove zemlje. To je, ujedno i razlog za milionska ulaganja u metode razvoja sistema u borbi protiv požara i tehnologiju koja će omogućiti brži, jednostavniji i efikasniji pristup površinama zahvaćenim požarima.

U borbi protiv požara razvijena je strategija djelovanja koja se odnosi na sprječavanje nastanka požara kroz obrazovanje i rad sa stanovništvom na podizanju svijesti o važnosti sprječavanja nastanka požara, efektivnu intervenciju te brzo pošumljavanje opožarenih površina.

Učesnici obuke su imali priliku da se upoznaju sa načinom rada njihovog Glavnog operacionog centra smještenog u Ankari, odakle se prate sve aktivnosti vezane za borbu protiv šumskih požara. Ovaj sistem za upravljanje ima 214 kamera postavljenih na 107 lokacija, a funkcioniše tako da u roku od 15 sekundi, od pojave požara, izvještava operativni centar i na taj način omogućava brzu intervenciju. Sistem prati i daje, tri puta dnevno, grafički prikaz za područja visokog rizika od požara. Sva vozila, buldožeri, avioni, helikopteri, prate se GPS sistemom za praćenje, tako da je omogućena potpuna kontrola i upravljanje gašenja požara iz operativnog centra u Ankari.

Domaćini su gostima predstavili i rad najnovijeg tehnološki superiornog helikoptera, izuzetnih perfomansi. Naime, ovaj helikopter prati i snima samu operaciju gašenja požara, omogućava komunikaciju i pruža punu podršku između učesnika u gašenju požara sa velikih udaljenosti. Povezan je kako sa ekipama na terenu, tako i sa operativnim centrima.

Takođe, predstavljen je i Forest Fire Fighting Training Simulator (FFFTS) - Trening simulator za borbu protiv šumskih požara. FFFTS je osmišljen da osposobi šumarske inženjere u borbi protiv šumskih požara koristeći simulacionu tehnologiju. Pomoću simulatora poboljšava se sposobnost, organizacija i koordinacija vođa timova, zapovjednika timova i drugih odgovornih lica koja upravljaju gašenjem šumskih požara. FFFTS je kreiran od podataka koji su dobiveni od stotina šumskih požara koji su se već dogodili. Također u sistem je ubačeno mnoštvo podataka tj. parametara kako bi se što bolje i realnije prikazao mogući scenario požara.

Po završetku obuke upriličeno je svečano uručivanje poklona između delegacija Turske i BiH, te uručivanje certifikata o uspješno završenoj protivpožarnoj obuci. Tim učesnika iz Bosne i Hercegovine, je, takođe, uručio poklone koji oslikavaju kulturu i tradiciju naše zemlje a iskazana je i zahvalnost Generalnoj direkciji za šumarstvo republike Turske za prenijeta znanja i iskustva kao i stručnost i kvalitet provedene obuke, te nada za buduću saradnju, ne samo po pitanju šumskih požara, već i ostalih aktivnosti koje se tiču razvoja šumarstva na svim aspektima.