Novosti

14May

Ilegalne aktivnosti u šumarstvu i Evropska uredba o drvetu (EUTR)

Pitanje ilegalnih aktivnosti u sektoru šumarstva postaje sve značajnija tema globalnih diskusija i procesa na međunarodnom nivou. Na značaj, obim i posljedice ovog problema ukazuje povezivanje nestanka i degradacije šumskih resursa sa povećanim intenzitetom ilegalnih aktivnosti u sektoru šumarstva. Posljedice ilegalnih aktivnosti se ogledaju u gubitku biološke raznolikosti, povećanoj emisiji stakleničkih gasova, kao i snažnom utjecaju na kvalitet života zajednica koje svoj opstanak baziraju na šumskim proizvodima i uslugama.

Očuvanje šuma, unapređenje njihove stabilnosti i održivo gospodarenje u skladu sa potrebama šire društvene zajednice, predstavljaju glavne principe na kojima se baziraju šumarske politike država Evropske unije.

Svjesna činjenice da je jedna od najvećih prijetnji šumskim ekosistemima na globalnom nivou, sve raširenija pojava ilegalnih aktivnosti u sektoru šumarstva, EU već duži niz godina poduzima aktivnosti koje se realizuju kako u državama iz kojih potiče drvna sirovinaa, tako i u državama na čija se tržišta to drvo uvozi.

Prva aktivnost EU koja se direktno odnosila na ilegalnu trgovinu proizvodima od drveta, pokrenuta je 2002.god. Evropska komisija je kroz niz konsulatativnih aktivnosti izrazila odlučnost da aktivno učestvuje u borbi protiv ilegalnih aktivnosti u sektoru šumarstva . Takođe, uz podršku Svjetske banke, pokrenute se regionalne inicijative za sprječavanje trgovine proizvodima od drveta ilegalnog porijekla, poznate pod nazivom FLEGT proces (engl.Forest Law Enforcement, Governance and Trade – Provođenje zakona, upravljanje i trgovina). FLEGT je inicijativa EU koja ima za cilj da unaprijedi gospodarenje šumama i smanji ilegalnu sječu drveta, istovremeno jačajući održivo gospodarenje šumama i promovišući trgovinu legalno posječenim drvetom.  Važan segment u realizaciji FLEGT procesa predstavlja usvajanje pravno obavezujuće Uredbe EU kojom se državama članicama nastoji zabraniti uvoz proizvoda od drveta ilegalnog porijkla. Uredbom br. 995 / 2010, poznatijom pod nazivom EU Timber regulation(EUTR), koja je usvojena 20.10.2010.god.,se posebno naglašava važnost mjera koje trebaju podzeti poslovni subjekti koji prvi put plasiraju proizvode od drveta na tržište EU, i obaveze država članica.

S obzirom na važnost implementacije ove Uredbe i jako niskog stepena informisanosti o propisima EUTR-a, sve češće se organizuju razne radionice i predstavljaju publikacije, te vrši  implementacija raznih projekata koji  svim zainteresovanim stranama u procesu proizvodnje i prerade drveta daju bliži uvid u navedenu Uredbu i značaj njene implementacije u svim zemljama Europske unije.

Proces pridruživanja BiH EU podrazumijeva provođenje temeljnih društveno – političkih promjena, reformu javnog sektora i usklađivanje domaćih propisa sa zahtjevima EU politika i tržišta. Na taj način stvaraju se uslovi za napredak i unapređenje šire društvene zajednice, a što se šumarskog sektora tiče, sigurno je da će i ova Uredba o šumama biti važan segment koji se mora provoditi kako bi se proces integracije proizvoda od drveta na EU tržište uspješno realizovao.