Novosti

17Sep

U Mostaru održana Konferencija pod nazivom: „EU projekti 2018 – Korištenje EU fondova u kontekstu nove Strategije EU za Zapadni Balkan“

Dana 14.09.2018. godine u Tehnološkom parku Intera u Mostaru je održana Konferencija pod nazivom: „EU projekti 2018 – Korištenje EU fondova u kontekstu nove Strategije EU za Zapadni Balkan. Organizator radionice je Agencija za profesionalno usavršavanje Apriori BH.

Moderatorica konferencije je bila Emina Pašić, koja posljednjih 17 godina uspješno radi na pripremi i realizaciji projekata finansiranih iz sredstava EU. Uvodno predavanja je izlagala Ivana Maletić, zastupnica Republike Hrvatske u Evropskom parlamentu na temu „Korištenja EU fondova u kontekstu nove Strategije za Zapadni Balkan, iskustva iz Bruxellesa“. Predstavljeni su EU programi:

1.EU4BUSINESS za razvoj konkurentnosti i inovativnosti privatnog sektora, a predavač je bila Snežana Tomašević, ekspert za grant šemu i inovacije, GIZ GmbH Ured u BiH;

Direktni korisnici ovog programa su firme, farmeri i poduzetnici, a projekat će im osigurati finansijsku i tehničku pomoć kako bi efikasnije iskoristili svoje potencijale i postigli bolju konkurentnost na domaćim i stranim tržištima. EU4Business projekt je vrijedan 16,1 milijun eura, zajednički ga finansiraju Evropska unija i Njemačko federalno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj. Ovaj program se provodi od aprila 2018. godine do marta 2022. godine.

2. HORIZON2020 za istraživanje i razvoj, a predavač je bio Danijel Šogorović, NCP za HORIZON2020, Ministarstvo civilnih poslova BiH;

Horizon2020 program je Evropske unije za istraživanje i inovacije u razdoblju od 2014. do 2020. a objedinjuje inovacijske aspekte programa konkurentsnosti i inovacije CIP i EU doprinos Evropskom institutu za inovacije i tehnologiju EIT. Struktura EU programa Horizon2020 temelji se na tri glavna prioriteta: Izvrsna znanost, Industrijsko vodstvo i Društveni izazovi. Ovaj program karakterizira širi pristup, posebno za manje i srednje firme kroz integrisani pristup koji pokriva cijeli inovacijski ciklus (od faze idejnog koncepta i izvodljivosti, preko istraživanja, razvoja i testiranja, do komercijalizacije i izlaska na tržište). Program je namijenjen svim organizacijama iz državnog sektora i privrede. Program nudi 80 milijardi eura bespovratnih sredstava organizacijama iz svih sektora (akademskom sektoru, državnim organizacijama, privredi, itd.)

Također, predstavljeno je 6 uspješnih EU projekata provedenih u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji:

COWORKING ZADAR –  U sklopu IPA programa proveden je projekt Coworking Zadar – Saradnjom do inovacija, koji je omogućio otvaranje prvog coworking prostora u Zadru. Vrijednost projekta je 700.000 EUR-a.

CONNECTING SEPARATED (POVEZIVANJE RAZDVOJENOG) – Ovaj projekat istražuje putanju rimske ceste koja je spajala Salonu (Solin) i Bigeste (Ljubuški), te završavala u Narovini (Vid kod Metkovića). Sam naziv označava mapiranje i povezivanje razasute kulturne i prirodne baštine. Projekat je imao za cilj stvaranje prepoznatljive turističke ponude. Vrijednost projekta je 455.737 EUR-a.

BICIKLIRANJEM KROZ POVIJEST – REVITALIZACIJA STARE USKOTRAČNE PRUGE „ĆIRO“ – Uskotračna pruga je sagrađena početkom 20 stoljeća i spajala je Mostar sa Dubrovnikom. Ideja za revitalizaciju ove linije kao biciklističke staze stvorena je u cilju očuvanja pruge kao historijske baštine, te razvijanja nove turističke ponude. Projekt je finansiran sredstvima EU kroz Prekogranični program saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina 2007 – 2013, IPA komponenta II – Prekogranična saradnja. Vrijednost projekta je 747.156 EUR-a.

EU PROJEKT KATANA – Biznis akcelerator finansiran je od strane EU kroz Horizon 2020 program. Ciljna grupa su startapi, male i srednje firme agro sektora, IKT sektor i nove rastuće industrije. Ovaj projekt je započet 01.07.2016. godine i trajat će 30 mjeseci tokom kojih će osigurati pristup znanju, tehnologijama, kapitalu i tržištima, kako bi kompanije kreirale ili ojačale svoju ponudu u domenu poljoprivrede i novih tehnologija.

BEST4SMES – Projekt „Jačanje poslovnog okruženja za više malih i srednjih preduzeća u Tuzli i susjednim opštinama Kalesija i Srebrenik“ izvršen je uz podršku EU kroz program IPA 2011 Podrška lokalnom ekonomskom razvoju u BiH. Najznačajniji rezultati projekta odnose se na unapređenje fizičke poslovne infrastrukture, poboljšanje usluga za novoosnovana i postojeća preduzeća u Tuzli, Srebreniku i Kalesiji, razvijanje poslovnih vještina mladih osoba kao potencijalnih poduzetnika, razmjenu pozitivnih iskustava i primjena dobre prakse u lokalnom ekonomskom razvoju, te promociju poduzetništva.

LEARNING FACTORY – Ovaj projekt je finansiran kroz Program za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u BiH. Cilj projekta je izgradnja infrastrukture za saradnju poduzeća, i izgradnja inovativne infrastrukture za edukaciju, istraživanje i inovacije koja bi bila na raspolaganju za djelatnike poduzeća, nastavnike i studente fakulteta.

Ovoj Konferenciji ispred JP"ŠPD ZDK" d.o.o. Zavidovići je prisustvovao dr. sci. šum. Kenan Zahirović, stručni saradnik za certificiranje šuma i izradu projekata ka fondovima.