Novosti

12Aug

Požari - Upozorenje građanima na veću odgovornost

Federalni hidrometerološki zavod (FHMZ) BiH izdao je crveno upozorenje zbog visokih temperatura zraka za područje širom Bosne i Hercegovine za narednih nekoliko dana. Izrazito visoke temperature zraka, povećavaju i rizik od izbijanja šumskih požara.

Tokom prethodnog perioda, evidentirani su šumski požari na skoro svim poslovnim jedinicama, a borba sa vatrenom stihijom u vrijeme visokih temperatura skoro pa je nemoguća.

Stoga, radi sveobuhvatne zaštite prirodnog resursa kojim ovo preduzeće gospodari, pozivamo građane na veću odgovornost, da bi se preveniralo izbijaje šumskih požara i nastajanje šteta velikih razmjera.

Visok rizik od požara tj. postojanje velike vjerovatnoće da će se šumski požar desiti zahtijeva poseban oprez i stalnu budnost građana. Naročito je važno da se u blizini šumskih područja izbjegava svaka aktivnost i svako ponašanje koje može biti uzrokom katastrofe.

Čuvari šuma će u ovom periodu poduzimati pojačane i represivne mjere, a uposlenici Kantonalne uprave za šumarstvo će za svako paljenje vatre podnositi odgovarajuće prijave.

Podsjećamo, Krivičnim Zakonom Federacije Bosne i Hercegovine, za izazaivanje šumskog požara zbog kojeg nastupi šteta velikih razmjera, ili istovremeno izazivanje više šumskih požara, propisana je kazna zatvora od jedne do osam godina.

Značajno je napomenuti i da je za gašenje požara, jako važna pravovremena prijava nastanka požara, te je potrebno da svaki građanin, ukoliko primijeti požar, o istom obavijesti nadležne institucije, profesionalnu vatrogasnu stanicu, policijsku stanicu, službu civilne zaštite ili Javno preduzeće“Šumsko – privredno društvo Zeničko – dobojskog kantona“d.o.o. Zavidovići.

Svaki građanin mora biti svjestan svoje odgovornosti i pridonijeti smanjenju rizika od požara. Samo zajedničkim naporima možemo zaštititi šume, kuće i imovinu.