Novosti

29Aug

Pozitivni poslovni rezultati su plod drugačijeg pristupa upravljanju preduzećem

Poslovni rezultat kojim se može pohvaliti naše preduzeće u ovogodišnjem šestomjesečnom izvještajnom periodu rezultat su novog pristupa upravljanju preduzećem, odnosno niza većih i manjih mjera koje je započela nova Uprava preduzeća preuzimanjem mandata 2016. godine. Naime, Javno preduzeće "Šumsko – privredno društvo Zeničko – dobojskog kantona" d.o.o. Zavidovići, ostvarilo je najbolji polugodišnji rezultat od svog osnivanja.

Prema riječima direktora preduzeća Jasmina Devedžića te mjere se odnose na smanjenje broja uposlenih – administrativnih (neproizvodnih) radnika, kontrolu i smanjenje troškova poslovanja, pozitivne promjene u hijerarhiji rukovođenja i odgovornosti, sprječavanju i zaustavljanju šumskih krađa i domaćinskom odnosu kada su u pitanju javne nabavke, kao i povećanje prihoda putem licitacija i boljim klasiranjem i gospodarenjem.

Gospodin Devedžić takođe navodi da su ovi rezultati postignuti uprkos vrlo lošoj godini za rad, jer su svakodnevne kiše sprječavale rad na terenu.

U prethodne dvije godine, bez dodatnog zaduživanja, ovo preduzeće smanjilo je dug za neuplaćene PIO i druge doprinose za 1,5 miliona KM, isplaćene su naknade za šume prema općinama i Kantonu kao dug iz ranijih godina, u iznosu od jedan milion KM, uz redovno plaćanje tekućih obaveza, a da su obaveze prema dobavljačima smanjene za 1,5 miliona KM i svedene u redovan rok plaćanja od 30 dana.

Znatno je popravljen i odnos sa lokalnim zajednicama gdje se vrše radovi u šumarstvu, što je rezultat prije svega ispunjavanja redovnih obaveza prema istim.

Uvedena je i praksa da prioritet u snabdijevanju šumskim drvnim sortimentima imaju kompanije sa područja ZDK, koje ukupno zapošljavaju oko 3.400 radnika, a preduzeće ispunjava i obaveze u obezbjeđenju ogrjeva za penzionere, sindikalne organizacije, lokalno stanovništvo, škole i druge zainteresovane.

JP "ŠPD ZDK"d.o.o. Zavidovići je dobilo pozitivnu predocjenu za dobijanje FSC certifikata, a uskoro bi cijeli taj proces trebao biti krunisan dobijanjem međunarodno priznatog FSC certifikata kojeg preduzeće nikada nije imalo.

Uprava preduzeća je i u procesu rješavanja naslijeđenih dugova iz ranijih perioda za neuplaćene doprinose (naslijeđen dug 7,5 miliona KM i zatezne kamate oko 9 miliona KM) čime će se otvoriti nove šanse i svjetlija perspektiva ovog preduzeća te rasteretiti njegovo poslovanje.

Prilog Federalne televizije o poslovanju našeg preduzeća pogledajte ovdje.