Novosti

30Jul

Radnici poslovne jedinice "Šumarija Olovo" daju nesebičan doprinos gašenju šumskog požara nadomak Olova

Šumski požar koji gori na lokalitetu Miletovac, na lijevoj strani rijeke Krivaje, nastao usljed udara groma, zbog nepristupačnog terena se širi i prijeti da ugrozi visoke šume i deponiju smeća koja se nalazi u neposrednoj blizini.

Jučerašnjom intervencijom naših radnika, požar je djelimično lokalizovan, ali je zbog vjetra, tokom noći došlo do ponovnog širenja. Danas su aktivnosti na gašenju pojačane a na terenu je aktivan veliki broj radnika preduzeća koji su izuzeti od redovnih radnih obaveza da bi spriječili dalje širenje požara. Formirano je nekoliko interventnih grupa kojima je rukovodio rukovodilac poslovne jedinice“Šumarija Olovo“ Kopić Enez, koordinirajući aktivnosti sa rukovodiocima radnih jedinica i Odjeljenjem za zaštitu šuma poslovne jedinice.

Dovezena je potrebna mehanizacija kako bi se napravile trase na rubnim dijelovima požara i požar zaokružio da bi se sredstva i ljudstvo mogli ravnomijerno koncentrisati na cijelom području. Osigurano je i kontinuirano snabdijevanje vodom.

Današnje apokaliptične slike sa lica mjetsa, u kojima se naši radnici nesebično bore sa vatrom, guše u oblacima dima i izlažu rizicima od obrušavanja izgorelih stabala, kao i padova na strmom terenu, pokazatelj su nadljudskih napora istinskih heroja. Heroja bez odličja, koji se bore da spase što se spasiti može, heroja koji sa naprtnjačama vode na leđima ulaze u vatrenu stihiju i rizikuju vlastite živote kako bi požar stavili pod kontrolu i spriječili katastrofu većih razmjera.

Danas su ispunili svoj zadatak, požar nije uspio zahvatiti visoke šume, ali posao još nije završen. Nakon iscrpljujućeg dana, ekipe koje su danas bile na terenu zamijenit će nove, koje će dežurati tokom noći kako se požar nebi širio dalje.

I u narednim danima, aktivnosti poslovne jedinice „Šumarija Olovo“ bit će usmjerene na gašenje i lokalozovanje ovog požara.

Treba napomenuti da je zbog potencijalne opasnosti od širenja požara na gradsku deponiju i rizika  proširenja požara na naseljeno mjesto Gornje Olovo, na prijedlog Općinskog štaba civilne zaštite, donesena Odluka o proglašenju stanja prirodne nesreće na dijelu općine Olovo, na mjesnoj zajedenici Olovo, uzrokovane požarom a istom se angažuju sve raspoložive Planske strukture Civilne zaštite po pitanju zaštite i spašavanja od požara. 

Procjena je da je zahvaćena površina cca 10 ha, a za sada se ne može govoriti o nastaloj šteti s obzirom da je požar aktivan i da će se štete sumirati nakon njegovog popunog gašenja.