Novosti

12Jul

Publikovan"Priručnik za pošumljavanje"

Šumarska struka je odnedavno bogatija za novu stručnu publikaciju pod nazivom “Priručnik za pošumljavanje”, sufinansiranu od strane Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine, a realizovanu u okviru istoimenog projekta.

Prezentacija Priručnika održana je u hotelu „Muška voda“ u organizaciji Udruženja inženjera i tehničara šumarstva Federacije Bosne i Hercegovine kao i edukativno stručna radionica koja čini finalni dio navedenog projekta.

Autor ovog izdanja je prof.dr.sc. Ćemal Višnjić, recenzenti su prof.dr.sc. Sead Vojniković i prof.dr.sc. Sead Ivojević a izdavač je Udruženje inženjera i tehničara šumarstva FBiH.

Jedan od ciljeva realizovanog projekta je i besplatno stavaljanje na raspolaganje publikacije, kako stručnoj, tako i široj javnosti u printanom i elektronskom izdanju (https://usitfbih.ba/wp-content/uploads/2024/06/Prirucnik-za-posumljavanje.pdf).

Priručnik će poslužiti javnim preduzećima koja gazduju šumama, privatnim šumo-posjednicima, nevladinim organizacijama, obrazovnim i drugim javnim institucijama, kao i široj javnosti, koja se bave očuvanjem okoliša, i svim onim koji se bave pošumljavanjem ili pojedinačnom sadnjom sadnica drveća na šumskim goletima ili urbanim sredinama, da kod organizovanja pošumljavanja na što jednostavniji način dobiju upute, kojim vrstama drveća treba pošumljavati, kada pošumljavati, kako manipulisati sadnim materijalom, kako odabrati kvalitetan sadni materijal i koju tehniku sadnje koristiti prilikom pošumljavanja šumskih goleti u svrhu jačanja javne svijesti o značaju zaštite okoliša radi očuvanja i poboljšanja kvaliteta zraka, zemljišta, vode, zaštite i povećanja raznolikosti biodiverziteta, te ublažavanja klimatskih promjena i racionalnog korištenja energije.