Novosti

21Mar

Akcijama pošumljavanja obilježen 21.mart, Dan šuma

Danas su širom Zeničko-dobojskog kanona organizovane akcije pošumljavanja kako bi se obilježio 21.mart, Međunarodni dan šuma. U akcijama su učestvovali radnici preduzeća, radnici Kantonalne uprave za šumarstvo, učenici škola sa područja ZDK, te društveno odgovorne kompanije.

Na tri različita lokaliteta u Poslovnoj jedinici „Šumarija Olovo“, GJ“Donja Stupčanica“, odjel 15, GJ“Krivaja“, odjel 22, i GJ“Tribija – Duboštica“, odjel 51, provedena je velika akcija pošumljavanja u kojoj su vrijedni radnici ove poslovne jedinice zasadili 9.000 sadnica, smrče, bijelog i crnog bora.

Prvi dan proljeća, danas je obezbijedio idealne vremenske uslove za sadnju, što je dodatno doprinijelo dobrom raspoloženju i kvalitetno obavljenom poslu.

Osnovni cilj obilježavanja Međunarodnog dana šuma je podsticanje na značaj korištenja šuma i drvnih resursa u mjeri koja neće ugroziti njihov opstanak, te kontinuirano održavanje prirodne ravnoteže.

Glavna odlika šuma u Bosni i Hercegovini je da su prirodne te da se njima gazduje održivo, preko Šumskoprivrednih osnova, što svakako doprinosi održavanju prirode ravnoteže.  

Autohtone šumske vrste u našim šumama uspijevaju zahvaljujući organizovanoj šumskoj djelatnosti, gdje se bogato iskustvo ranijih generacija prenosi na nove naraštaje, što je svojevrsni garant opstanka šuma kojima se dive šumari Istoka i Zapada.

U poslovnoj jedinici „Šumarija Zavidovići“, provedena je akcija u kojoj su učestvovali učenici srednje "Šumarske škole" iz Zavidovića, KUŠ – odjeljenje Zavidovići, te radnici poslovne jedinice „Šumarija Zavidovići. U odjelu 48 G.J. Krivaja, zasađeno je 1.000 sadnica bijelog bora.

Značajno je istači i da je sav sadni materijal korišten u akcijama pošumljavanja proizveden u našim rasadnicima. 

Obilježavanje Dana šuma je svojevrsni podsjetnik na sve veću potrebu za ekološkim osvještenjem svjetske populacije o značaju ovog prirodnog resursa za opstanak čovječanstva.

Sadnjom novog drveća i provođenjem mjera njege na šumskim kulturama koje su ranije podignute, dajemo svoj doprinos u globalnoj borbi protiv klimatskih promjena i čuvanju vječnog eliksira čovjekovog zdravlja.