Novosti

19Mar

Pridružite se akcijama pošumljavanja širom Zeničko - dobojskog kantona

Sada već davne 1971. godine, svijet je prepoznao značaj šume za čovjeka i njegov opstanak na planeti, te je odlučeno da se simbolično, na prvi dan proljeća, 21. mart, obilježava kao Svjetski dan šuma.

Od tada, udruženja, organizacije, preduzeća i pojedinci, širom svijeta na ovaj dan provode razne aktivnosti kako bi se podigla svijest svjetske populacije o značaju šume, te problemima i izazovima u njenom očuvanju na globalnom nivou.

U zavisnosti od aktuelnih dešavanja u svijetu, ovaj dan se svake godine obilježava sa određenom temom. Tema ovogodišnjeg Dana šuma je Šume i inovacije: Nova rješenja za bolji svijet. Ovakvom temom se nastoji skrenuti pažnja na značaj pronalaska novih inovativnih rješenja u cilju suzbijanja ilegalnog prekomjernog krčenja šuma i šteta prouzrokovanih požarima, što zahtijeva novi tehnološki napredak.  

Kao i svake godine Javno preduzeće “Šumsko – privredno društvo Zeničko – dobojskog kantona”d.o.o. Zavidovići, povodom ovog, za naše preduzeće značajnog dana, pridružuje se svjetskom pokretu za očuvanje šuma, kroz organizovanje akcija pošumljavanja.

Akcije pošumljavanja će biti organizovane na svim Poslovnim jedinicama (Olovo, Vareš, Visoko, Kakanj, Zenica, Žepče, Zavidovići, Maglaj i Tešanj), a bit će provedene u saradnji sa ekološkim udruženjima, školama, uposlenicima Kantonalne uprave za šumarstvo, privrednicima u Zeničko – dobojskom kantonu, te ostalim zainteresovanim udruženjima građana.

Za sve učesnike akcija pošumljavanja bit će obezbijeđen sadni materijal, oko 40.000 sadnica autohtonih vrsta,  organizovan prevoz, hrana, te obezbijeđen stručni nadzor na izvođenju radova pošumljavanja.

Ovim putem pozivamo sve zainteresovane pravne subjekte, udruženja, organizacije i pojedince, da se u poslovnoj jedinici preduzeća u svom gradu, pridruže akcijama pošumljavanja koje će biti provedene u narednim danima u zavisnosti od vremenskih prilika.

Dakle, ukoliko ste ekološki osviješteni, imate slobodnog vremena i šumu doživljavate kao izvor blagostanja, budite i Vi dio akcija kojima nastojimo doprinijeti očuvanju šuma i njihovoj zaštiti.

Ponosni smo na šume koje smo dobili u naslijeđe od generacija prije nas, te JP“ŠPD ZDK“d.o.o. Zavidovići kroz potrajno gospodarenje, odnosno zaštitu šuma od štetočina, požara, zaštitu šumskog tla i stabala, praćenje zdravstvenog stanja šuma, nabavku zaštitnih sredstava, nastoji omogućiti i budućim generacijama uživanje u benefitima koje pružaju šume.

Pridružite se akcijama pošumljavanja u mjesecu proljeća i budite  dio tima koji radi na obnovi i zaštiti šuma.  Za sve dodatne informacije o akcijama pošumljavanja, kontaktirajte poslovnicu JP“ŠPD ZDK“d.o.o Zavidovići u Vašem gradu, ili direktno Upravu preduzeća na br. 032/877-834.