Novosti

07Nov

Učenici OŠ"Olovo" poklonili šumi nova stabla

Iako mjesec novembar neumoljivo hrli prema hladnijim zimskim danima, idealne uslove za jesenje pošumljavanje iskoristili su u poslovnoj jedinici „Šumarija Olovo“, te tradicionalno, organizovali akciju pošumljavanja koju svakog proljeća i jeseni provode sa djecom školskog uzrasta.

Danas je u odjelu 112, GJ“Krivaja“, održana akcija pošumljavanja sa učenicima sedmih, osmih i devetih razreda OŠ „Olovo“, koju su predvodili nastavnici Alma Džinić i Ishak Ivojević, a u kojoj je 40 učenika zasadilo 750 sadnica bijelog bora.

Kako je većem broju učenika ovo bila prva akcija sadnje drveća u kojoj učestvuju, prije same akcije, poslovođa uzgoja šuma, Kopić Zijad, prvo je pojasnio sam proces sadnje, s obzirom da se pošumljavanje mora izvesti pravilno, kako nebi izostao pozitivan rezultat a to je novo mlado drvo koje će izrasti u kvalitetno stablo.

Akciji je prisustvovalo i odjeljenje za uzgoj i zaštitu šuma poslovne jedinice „Šumarija Olovo“, koji su vršili nadzor nad provođenjem radova. Značajno je napomenuti i da je cjelokupan sadni materijal proizveden u Rasadniku Olovo.

Poslovna jedinica „Šumarija Olovo“ je za učenike obezbijedila alat za sadnju, kao i sandviče i sokove te prevoz do površine predviđene za pošumljavanje. 

Aktivnosti na pošumljavanju koje se provode sa školama vezane su prvenstveno za edukaciju učenika o značaju šuma i vlastitom doprinosu u njihovom očuvanju i podmalađivanju.

"Tradicija šumarstva na području Olova se njeguje desetljećima i generacije djece su kroz akcije pošumljavanja uvijek imale priliku da se upoznaju sa šumom i na ovaj način daju svoj doprinos obnovi šume. Drago nam je da su i nove generacije zainteresovane za projekte kroz koje nastavljamo čuvati tradiciju. Poslovna jedinica "Šumarija Olovo" je oduvijek bila, i u budućnosti će biti partner školama u realizaciji ovakvih akcija", kazao je rukovodilac poslovne jedinice "Šumarija Olovo", Enez Kopić. 

Svako novo iskustvo je značajno za formiranje jedne mlade osobe a mi se nadamo da će učenicima ovakava druženja ostati u lijepom sjećanju te da će kroz njih naučiti da cijene svako stablo i prepoznaju njegov značaj za čovjeka.