Novosti

02Aug

Posjeta kolegama u Srednjobosanskim šumama

Dana 01.08.2018. god. u prostorijama Uprave Srednjobosanskih šuma u Donjem Vakufu, održan je sastanak predstavnika našeg preduzeća sa članovima Uprave domaćina.

Rukovodiocima službi iz tehničkog sektora Almi Ćurić (Služba uzgoja i zaštite šuma), Miftaru Ličini (Služba za iskorištavanje šuma), i Mihretu Salamoviću (Služba za uređivanje i projektovanje), dobrodošlicu su poželjeli Izvršni direktori sektora, Vahidin Lušija (Sektor za razvoj, plan i analizu, uređivanje, drvni fond i edukaciju), Mladinko Perković (Sektor ekonomsko – finansijskih i komercijalnih poslova), Eldin Delić (Sektor za integralnu zaštitu šuma i ekologiju) i Mirnes Čizmić (Sektor općih pravnih i kadrovskih poslova).

Sastanak je tekao u pravcu razmjene stavova i mišljenja te određenih aktivnosti koje se obavljaju u oba preduzeća a u cilju poboljšavanja prilika u šumarstvu. Napravljene su komparacije rada oba preduzeća u svim oblastima djelovanja što je rezultiralo mogućim idejnim rješenjima za dalje djelovanje i poboljšavanje proizvodnih procesa.

Identifikovani su problemi, koji su prisutni u oba preduzeća, kao što je nedostatak adekvatno opremljenih kooperanata za sječu i izvoz ali i šumsko – uzgojne radove, problemi sa velikim brojem invalida rada druge kategorije, odnosno njihova preraspodjela na lakše, odgovarajuće mjesto, šumske krađe, bespravne sječe.

Konstatovano je i da je zakonska regulativa na nivou kantona zasad funkcionalna ali je važno oblast šumarstva zakonski uredti i kroz veće instance na federalnom i državnom nivou.

Domaćini su predstavili svoj model zaštite šuma od požara koja je organizovana kroz vlastite vatrogasne jedinice u saradnji sa Civilnom zaštitom što podrazumijeva devet obučenih vatrogasaca sa pomoćim osobljem koje takođe ima određena znanja po pitanju ove problematike, a koji su spremni odgovoriti na svaki zadatak kada su u pitanju požari i djelovanje u slučaju izbijanja istih na šumskim površinama.

Takođe, predstavljena je i laboratorija za proizvodnju korisnih šumskih insekata koja je urađena u saradnji sa šumama Republike Turske, što, kako kažu, treba biti i polazna tačka za korištenje naprednih tehnologija u šumarstvu i otvaranje ka modernijim i ekonomičnijim pristupima poslovanju.

     

(Labaratorija za proizvodnju korisnih šumskih insekata)

Gospodin Vahidin Lušija je sa gostima obišao i rasadnik ukrasnig i hortikulturnog bilja u Bugojnu što je još jedan korak naprijed kada je u pitanju angažman inženjera hotikulture u našoj državi.

Razgovaralo se i o šumsko – uzgojnim radovima, načinima rada, angažovanju kooperanata, nabavci mehanizacije za izvođenje radova u šumarstvu, organizovanju proizvodnih procesa, kreiranju pozitivne atmosfere među uposlenim u preduzeću, te budućoj intenzivnijoj poslovnoj saradnji ova dva šumarska preduzeća.