Novosti

30Jul

Šumske ekosisteme treba očuvati za buduće generacije

U cjelosti prenosimo tekst tešanjskog radija ZOS o značaju očuvanja šuma. Tekst rađen u saradnji sa našim preduzećem. 

(Stručnjaci iz cijelog svijeta upozoravaju na neophodnost očuvanja šuma, jer se površine na kojima se nalaze šume iz godine u godinu smanjuju. Situacija u našoj zemlji kada je riječ o površini koju zauzimaju šume može se ocijeniti relativno dobrom a ta činjenica još uvijek daje prednost BIH u odnosu na zemlje srednje i zapadne Evrope. Šume i šumska zemljišta na području Zeničko-dobojskog kantona se prostiru na površini od 220.408 ha ili 56% od ukupne površine Kantona. U državnom vlasništvu je 185.085 ha ili 84%, a u privatnom vlasništvu je oko 35.323 ha ili 16%.

Prema riječima stručnog saradnika za odnose s javnošću ŠPD ZDK Belme Rotić sve ljudske aktivnosti izazivaju manji ili veći uticaj na prirodu, a izlaz iz ekoloških problema moguć je samo uz korjenite promjene u načinu mišljenja i ponašanja ljudi te pojašnjava: ''Ekološki svjestan čovjek prema prirodi se odnosi sa velikom odgovornošću, potpuno svjestan da od nje ovisi. Mediji imaju izuzetnu ulogu u prenošenju informacija i poruka zbog čega imaju snažan utjecaj na formiranje javnog mnijenja i društvene svijesti. Informisanje javnosti o ekološkim problemima i aktivnostima koje se poduzimaju jedan je od najsnažnijih faktora ekološke svijesti i kulture. Veća ekološka svijest kod lokalnog stanovništva o značaju i očuvanju šuma, o potrebi stalnog pošumljavanja i kontroli sječe, o korištenju fosilnih goriva, o običnom i industrijskom otpadu, mogla bi rezultirati malim, ali značajnim doprinosima da se šumski ekosistemi očuvaju za buduće generacije.'' 

Uništavanje šuma, a koje shodno već rečenom, dovodi do smanjenja proizvodnje kisika, utječe na smanjenje količine ozona (O3) u atmosferi, što rezultira stvaranjem efekta staklene bašte. Ozon je inače u atmosferi odgovoran za sprječavanje prodora UV zraka. Bitno je napomenuti da su UV zraci jedan od uzroka porasta broja oboljelih od karcinoma, u prvom redu od raznih melanoma kože ali to svakako nije jedini razlog za očuvanje šuma.

''Na području gospodarenja ŠPD-a, šume su kontinuirano ugrožene negativnim djelovanjem čovjeka; bespravnim sječama, bespravnim zauzimanjem šumskog zemljišta, izazivanjem šumskih požara, nepropisnim odlaganjem otpada, pašarenjem i drugim negativnim uticajima. Pored bespravnih sječa koje su najveći problem, šume su ugrožene još i bespravnim zauzećima od strane lokalnog stanovništva. Često se površine pored lokalnih puteva  zauzimaju, ograđuju, a na pojedinim su izgrađeni tvrdi objekti ili je gradnja u toku. Veliki problem predstavlja nepropisno odlaganje otpada i stvaranje divljih deponija u šumi i na šumskom zemljištu.'' – kazala je Belma Rotić, stručni saradnik za odnose za javnošću ŠPD ZDK

Šume su zapravo svojevrsne ekološke tvornice na način da šume sa jako malo sirovina u koje spadaju: minerali, voda, ugljendioksid i pod uticajem sunčeve energije proizvode mnoge čovjeku potrebne tvari, kao što su: neophodan nam kisik, zatim dolazimo do toga da šume mnogo učestvuju u čišćenju zraka od prašine, ugljendioksida, te tako smanjenja efekta staklenika, te tako i efekta globalnog zatopljenja, a također, šume proizvode mnoge količine biomase, tj. lišće, drveće i ostalo. Iz ovog svega zaključujemo da su šume u ovom segmentu zapravo veoma korisne za čovjeka.)

Tekst možete pogledati i na linku http://www.zosradio.ba/contents/18405 

A intervju za ovaj radio možete prslušati na linku : 

https://drive.google.com/file/d/1vhje_M4Z-N5kAT3QZU55sduAiRKLIoMa/view