Novosti

26Jul

Uspješno okončana prva faza za dobijanje FSC certifikata

Višemjesečni napori tima za certifikaciju šuma za šumskogospodarsko područje Gornjebosansko, dobili su svoj epilog. Za navedeno područje dobili smo pozitivnu predocjenu koja je instrukcija za  glavnu ocjenu i konačnu dodjelu certifikata.

Prema izvještaju navedenom u predocjeni smatra se : „ ... da je sistem gospodarenja nositelja certifikata, ako se provodi kako je opisano, u stanju osigurati osiguravanje svih zahtjeva mjerodavnog standarda na čitavom šumskom području obuhvaćenom opsegom procjene. Nositelj certifikata, pokazao je da se sistem gospodarenja provodi dosljedno na čitavom šumskom području obuhvaćenom opsegom certifikata“.

Ocjena je rađena na osnovu podataka koji su obuhvatili sve segmente poslovanja, obrađeni su sistemi gospodarenja, sastav šuma, površine značajne za biološku raznolikost, izračun godišnje sječe po volumenu i vrstama, šume visoke vrijednosti očuvanja, sisteme kontrole (sistemi i dokumenti koji se koriste za praćenja tokova materijala), proizvodnju u prethodnim periodima (stvarnu, trenutnu i očekivanu), tehnike iskorištavanja, nešumarske aktivnosti koje se provode na području gospodarenja.

Urađeni su terenski obilasci, razgovori sa upravnicima i radnicima te ispunjene liste pitanja za gospodarenje šumom. Lokacije su izabrane na način da uključe područja nedavnih ili tekućih radova, područja javnog pristupa, područja vrijednosti očuvanja.

Ovo je polazna osnova za dobijanje certifikata i nadamo se da će i glavna ocjena biti na istom fonu, te da će certifikat biti u vlasništvu našeg preduzeća za par mjeseci, a naravno, dobijanje ovog certifikata će biti dobar uvod za certificiranje ostalih šumskogospodarskih područja, kaže dr.sci. Kenan Zahirović, vođa tima za certificiranje.