Novosti

08May

ŠUR u PJ"Šumarija Olovo" - Podsijavanje sjemenom jele

U sklopu predviđenih šumsko-uzgojnih radova, u poslovnoj jedinici “Šumarija Olovo”, vlastitom radnom snagom je provedena akcija podsijavanja sjemenom obične jele.

Podsijavanje sjemenom obične jele  izvršeno je na površini od 1 ha. Ukupno je podsijano 10 kg sjemena jele u odjelu 65 “Tribija – Duboštica”. Sjetva je vršena metodom rahljenja tla i ubacivanjem sjemena jele u cilju potpomaganja obnavljanja sastojina u kojima prirodno podmlađivanje uglavnom izostaje.

Obična jela je jedna od najzančajnijih privrednih i klimatogenih vrsta na ovom području, te kao takva zaslužuje posebnu brigu i pažnju. Ovo posebno dolazi do izražaja u prebornim šumama gdje je jela temeljna vrsta i nositelj očuvanja preborne strukture. 

Sjeme jele koje je podsijavano, sakupljeno je iz sječina u jesen 2022. godine sa područja ŠGP”Olovsko”.

Značaj akcija koje se provode u cilju obnavljanja šuma ogleda se u očuvanju šuma za buduće naraštaje, s obzirom da one doprinose ravnoteži kiseonika, apsorbiraju ugljen-dioksid, zaustavljaju čestice prašine i pepela, štite od štetnog djelovanja vjetra, štite riječna područja i izvorišta voda, kao i tlo od erozije te su staništa mnogobrojih vrsta flore i faune.