Novosti

21Mar

Danas obilježavamo 21.mart, Međunarodni dan šuma

Akcijama pošumnjavanja, čišćenjem ranije zasađenih šumskih kultura, edukativnim sadržajima i drugim aktivnostima danas se u Bosni i Hercegovini obilježava 21. Mart, Svjetski dan šuma. Na ovaj način se želi skrenuti pažnja na značaj očuvanja šumskog resursa u našoj zemlji.  

Obilježavanje Dana šuma je svojevrsni podsjetnik na sve veću potrebu za ekološkim osvještenjem svjetske populacije o značaju ovog prirodnog resursa za opstanak čovječanstva.

Tema Međunarodnog dana šuma 2023. godine je "Šume i zdravlje”, kroz koju se želi skrenuti pažnja na značaj šume i utjecaj šume na zdravlje čovjeka, a samim time i na njegovo opstanak.

U vrijeme kada ubrzan način života uveliko narušava zdravlje čovjeka, boravak u šumi nudi nam učinkovitu terapiju koja se sve češće praktikuje a koja pozitivno djeluje na cjelokupno zdravlje, jer je i naučno dokazano da drveće liječi. Osim toga, šume svake godine apsorbuju više od 2 milijarde tona ugljen-dioksida iz atmosfhere, prečišćavajući zrak koji udišemo ali i pomažu nam u borbi sa klimatskim promjenama. Zanimljiv je podatak i da se  četvrtina modernih lijekova proizvodi od tropskih šumskih biljaka.

Šume prekrivaju više od trećine kopna na Zemlji, a prema podacima UN-a, godišnje nestaje 13 milijuna hektara šuma u svijetu čime se za 12 do 20 posto povećava emisija stakleničkih plinova, što ubrzava nastanak klimatskih promjena.

Glavna odlika šuma u Bosni i Hercegovini je da su prirodne te da se njima gazduje održivo, preko Šumskoprivrednih osnova područja koje se donose na period od deset godine. Na ovaj način se drvni sortimenti koriste u mjeri koja neće ugroziti njihov opstanak, što omogućava stvaranje prirodne ravnoteže.  

Autohtone šumske vrste u našim šumama uspijevaju zahvaljujući organizovanoj šumarskoj djelatnosti, gdje se bogato iskustvo ranijih generacija prenosi na nove naraštaje što je svojevrsni garant opstanka šume kojoj se dive šumari Istoka i Zapada.

JP“ŠPD ZDK“d.o.o. Zavidovići kroz potrajno gospodarenje, odnosno zaštitu šuma od štetočina, požara, zaštitu šumskog tla i stabala, praćenje zdravstvenog stanja šuma, nabavku zaštitnih sredstava, nastoji omogućiti i budućim generacijama uživanje u benefitima koje pružaju šume.

Važno je napomenuti da se obilježavanjem ovog dana ne završavanju aktivnosti na zaštiti i uzgoju šuma koje provodi JP“ŠPD ZDK“d.o.o. Zavidovići, nego su to kontinuirani procesi, o kojima se u ovom preduzeću vodi računa u skladu sa zakonskim normama i okvirima.

Širenjem znanja o značaju i benefitima održivog gospodarenja i korištenja šuma, doprinosimo boljem razumijevanju značaja šuma uopšte, čime dugoročno stvaramo pretpostavke za bolju i efikasniju zaštitu najvrjednijeg prirodnog resursa naše zemlje.