Novosti

16Mar

Podržite akcije pošumljavanja povodom Dana šuma

Simbolično, prvi dan proljeća, 21. mart, obilježava se kao Svjetski dan šuma, a odluka o ovom danu donesena je na sjednici Generalne skupštine Europske poljoprivredne konfederacije 1971. godine. U godinama poslije, ovaj dan se obilježava širom svijeta kako bi se doprinijelo povećanju svijesti o očuvanju šuma i šumskih ekosistema.

Kao i svake godine, povodom 21.marta, Međunarodnog dana šuma, Javno preduzeće“Šumsko – privredno društvo Zeničko – dobojskog kantona“ d.o.o. Zavidovići,  organizuje akcije pošumljavanja kako bi na prikladan način obilježilo ovaj značajan dan.

Akcije pošumljavanja će biti organizovane preko Poslovnih jedinica preduzeća (Olovo, Vareš, Visoko, Kakanj, Zenica, Žepče, Zavidovići, Maglaj), stoga, pozivamo sve zainteresovane organizacije, udruženja, obrazovne ustanove, privredne subjekte, pojedince, da daju svoj doprinos očuvanju najznačajnijeg prirodng resursa Bosne i Hercegovine i pridruže se akcijama pošumljavanja na području ZDK.

Kroz akcije pošumljavanja želimo omogućiti svim zainteresovanim subjektima u Zeničko – dobojskom kantonu a i šire, koji žele učestvovati u pošumljavanju šuma, da sebe prezentuju kroz društveno koristan rad, a pojedincu pružimo zadovoljstvo ujedinjavanja s prirodom.

Na ovaj način želimo potaknuti građane da prvi dan proljeća provedu u prirodi i budu dio pozitivne priče kojom želimo ispisati neke nove stranice društveno odgovornih ponašanja koja će se prenositi budućim generacijama.

Obilježavanje Dana šuma je svojevrsni podsjetnik na sve veću potrebu za ekološkim osvještenjem svjetske populacije o značaju ovog prirodnog resursa za opstanak čovječanstva.

Tema Međunarodnog dana šuma 2023. godine je "Šume i zdravlje”, kroz koju se želi skrenuti pažnja na značaj šume i utjecaj šume na zdravlje čovjeka, a samim time i na njegovo opstanak.

U vrijeme kada ubrzan način života uveliko narušava zdravlje čovjeka, boravak u šumi nudi nam učinkovitu terapiju koja se sve češće praktikuje a koja pozitivno djeluje na cjelokupno zdravlje, jer je i naučno dokazano da drveće liječi. Osim toga, šume svake godine apsorbuju više od 2 milijarde tona ugljen-dioksida iz atmosfhere, prečišćavajući zrak koji udišemo ali i pomažu nam u borbi sa klimatskim promjenama. Zanimljiv je podatak i da se  četvrtina modernih lijekova proizvodi od tropskih šumskih biljaka.

Sadnjom novog drveća i provođenjem mjera njege na šumskim kulturama koje su ranije podignute dajemo svoj doprinos u globalnoj borbi protiv klimatskih promjena i čuvanju vječnog eliksira čovjekovog zdravlja.

Zato, pridružite se akcijama pošumljavanja u mjesecu proljeća i budite  dio tima koji radi na obnovi i zaštiti šuma.  Planirana je sadnja oko 23.000 sadnica, različitih vrsta a nadamo se da će se akcijama odazvati veliki broj građana, što bi značilo i sadnju većeg broja sadnica.

Za sve učesnike akcija pošumljavanja bit će obezbijeđen sadni materijal, organizovan prevoz, hrana, te obezbijeđen stručni nadzor na izvođenju radova pošumljavanja.

Za dodatne informacije o akcijama pošumljavanja, kontaktirajte poslovnicu JP“ŠPD ZDK“d.o.o Zavidovići u Vašem gradu, ili direktno Upravu preduzeća na br. 032/877-834.  

Važno je napomenuti da se obilježavanjem ovog dana ne završavanju aktivnosti na zaštiti i uzgoju šuma koje provodi JP“ŠPD ZDK“d.o.o. Zavidovići, nego su to kontinuirani procesi, o kojima se u ovom preduzeću vodi računa u skladu sa zakonskim normama i okvirima.

JP“ŠPD ZDK“d.o.o. Zavidovići kroz potrajno gospodarenje, odnosno zaštitu šuma od štetočina, požara, zaštitu šumskog tla i stabala, praćenje zdravstvenog stanja šuma, nabavku zaštitnih sredstava, nastoji omogućiti i budućim generacijama uživanje u benefitima koje pružaju šume.

Širenjem znanja o značaju i benefitima održivog gospodarenja i korištenja šuma, doprinosimo boljem razumijevanju značaja šuma uopšte, čime dugoročno stvaramo pretpostavke za bolju i efikasniju zaštitu najvrjednijeg prirodnog resursa naše zemlje. 

Pridružite nam se!