Novosti

21Feb

Preduzeće obezbijedilo FSC certifikate za cjelokupno područje gospodarenja

Još jedna uspješna godina kada je upitanju certificiranje šuma je iza nas. Naime, od ovlaštene certifikacijske kuće „Soil Association Certification“ iz Velike Britanije, stigla je informacija da je preduzeće od februara 2023. godine vlasnik međunarodnog FSC certifikata za ŠPP”Kakanjsko” i ŠPP “Natron – Usorsko – Ukrinsko”.

To je rezultat višemjesečnih aktivnosti koje su provođene na području poslovnih jedinica “Šumarija Kakanj”, “Šumarija Tešanj” i “Šumarija Maglaj”.

Kao i kod ranijih ŠPP, u procesu dobijanja certifikata obrađeni su: sistemi gospodarenja, sastav šuma, površine značajne za biološku raznolikost, izračun godišnje sječe po volumenu i vrstama, šume visoke vrijednosti očuvanja, sistemi kontrole (sistemi i dokumenti koji se koriste za praćenja tokova materijala), proizvodnja u prethodnim periodima (stvarna, trenutna i očekivana), tehnike iskorištavanja, nešumarske aktivnosti koje se provode na području gospodarenja.

Urađeni su terenski obilasci, razgovori sa upravnicima i radnicima te ispunjene liste pitanja za gospodarenje šumom a izvršen je i pregled dokumentacije (zapisi o provedenoj obuci, ugovori, planovi gazdovanja, karte i osnove gazdovanja). Lokacije su izabrane na način da uključe područja nedavnih ili tekućih radova, područja javnog pristupa, područja vrijednosti očuvanja.

„Prilikom ulaska u process certificiranja, bili smo svjesni značaja dobijanja FSC certifikata za preduzeće, ali i posla koji je potrebno uraditi kako bismo postali dio porodice certificiranih preduzeća. Iz tog razloga smo se odlučili na certifikaciju po šumskoprivrednim područjima, koja je trajala nešto duže ali je, uz zajedničku saradnju svih uposlenih, podršku Uprave društva i veliko zalaganje Službe za zaštitu i certificiranje, predvođene dr. sci. Kenanom Zahirovićem, proces priveden kraju, te smo zvanično postali preduzeće koje posjeduje FSC certifikate na cijelom području gospodarenja. Ovo je još jedan od načina na koji preduzeće nastoji da poslovanje prilagodi evropskim standardima”, kazao je generalni direktor preduzeća Jasmin Devedžić.

Šumskogospodarsko područje „Kakanjsko“ prostire se na pet gospodarskih jedinica ukupne površine od 19.390,2 hektara, dok se Šumskogospodarsko područje „Natron – Usorsko – Ukrinsko“ prostire se na šest gospodarskih jedinica ukupne površine od 14.042,42 hektara. Osim ova dva područja, ranije je izvršena i certifikacija ŠPP”Gornjebosanko” i ŠPP”Olovsko”, koji se rasprostiru na površini od 62.163,86 i ŠPP”Krivajsko” koje se rasprostire na 83.134,1 ha.

FSC certifikat se izdaje na period od pet godina a njegovo trajanje u tom periodu uvjetovano je uspješnim godišnjim procjenama.

Dobijanjem ova dva certifikata, cjelokupno područje gospodarenja preduzeća bit će pokriveno FSC certifikatima.

FSC certifikacija znači da se šumom gospodari prema strogim ekološkim, socijalnim i ekonomskim standardima s ciljem promovisanja odgovornog upravljanja šumama da bi se uspostavile norme čijom primjenom se osigurava promicanje ekološki odgovornog, društveno korisnog i ekonomski održivog gospodarenja šumskim resursima. Na ovaj način se uz podizanje ekološke svijesti potrošača želi potaknuti trajno gospodarenje šumama.

Aktivnosti koje su provedene tokom proteklog vremena bile su usmjerene na dobijanje pojedinačnih certifikata kojim je sada pokriveno cjelokupno područje gospodarenja, a preduzeće će u narednom periodu svoje aktivnosti usmjeriti na održavanje dobijenih certifikata.