Novosti

08Feb

Simbolično, na 8. februar, takmičari EFNS-a izašli na sportska borilišta

Sinoć je u hotelu Hills u Sarajevu, svečanim defileom učesnika takmičenja iz 20. Zemalja Europe, otvoreno 53. Evropsko takmičenje šumara u nordijskim ski disciplinama – EFNS. Prisutnima su se obratili organizatori ovog međunarodnog takmičenja, i poželjeli im dobrodošlicu u glavni grad Bosne i Hercegovine.

Zvanično otvorenim 53. EFNS u Sarajevu proglasio je Samir Avdić, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Ovo takmičenje je prilika da se na jednom mjestu okupe ljubitelji zimskih sportova, koji kroz dobro raspoloženje, pozitivan takmičarski duh, zdravu ambiciju i stručnu razmjenu iskustava predstavljaju zemlju iz koje dolaze i iznova dokazuju koliko je malo ljudima potrebno za ostvarivanje doživotnih prijateljstava i povezivanje, unatoč jezičkim i kulturološkim barijerama.

Simbolično, na 8.februar, odnosno na dan početka Zimskih olimpijskih igara 1984. godine u Sarajevu, danas je na sportskim borilištima na Velikom polju, na olimpisjkoj planini Igman, već više od 700 takmičara različitih uzrasta.

Tradicija ovog takmičenja, napravila je svojevrsnu šumarsku mrežu, koja njeguje samo najljepše vrijednosti i promoviše Evropu s njene najljepše strane.

Inače, ovo takmičenje zamišljeno je kao stručno-turističko-sportski susret europskih šumara i šumovlasnika. Održava se već više od 50 godina, počevši od 1969. god., kada je održano u Todtnau (Schwarzwald – Njemačka). Natjecanje se sastoji od pojedinačnoga skijaško-streljačkoga (biatlon s mogućnosti izbora skijaškog trčanja klasičnim i/ili slobodnim stilom - žene na 5 km, muškarci na 10 km – takmičari i takmičarke podijeljeni su u starosne kategorije po 10 godina, počevši od ispod 20, zatim 21-30, 31-40 itd. do zaključno iznad 70) i štafetnoga u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Takmičenje traje tri dana i završava se festivalom nacija.

Svečano zatvaranje 53. EFNS-a planirano je u petak 10. februara u 19 sati i 30 minuta, na kojem će biti dodijeljene nagrade i priznanja za najuspješnije takmičare, te primopredaja zastave takmičenja kapitenu Francuske koja je domaćin sljedećeg, 54. po redu EFNS-a.