Novosti

09Jul

Organizacija speleološkog istraživanja "Speleokamp Tajan 2018"

U periodu od 06. do 15.07.2018. godine, na području Parka prirode Tajan, lokalitet Suha, općina Zavidovići – Bosna i Hercegovina, u organizaciji Poslovne jedinice Spomenik prirode Tajan i SNIK-a (Sportsko naučno istraživačkog kluba) ATOM iz Zavidovića, održat će se istraživanje speleoloških objekata, pod nazivom „Speleokamp Tajan 2018“.

Kamp ce biti organizovan pored ceste Kamenica-Ponijeri-Kakanj na udaljenosti 2 kilometra od Kamenice (restoran) prema Ponijerima i Kaknju.

Na prostoru Tajana, do sada je registrovano više od 100 speleoloških objekata. Nisu završena istraživanja svih objekata što je, svakako, i jedan od razloga za organizovanje jednog ovakvog spleokampa.

Cilj ovogodišnjeg istraživanja je prvenstveno objekat „Odušak u Suhoj“ a broj speleologa će diktirati i nastavak istraživanja sistema „Jama Atom-Ponor kod Brvnare“ te mogućnost spajanja sa "Ponorom Novara".

"Ponor Novara" otkriven je 2004.god, a 2005. godine je istražen u dužini 341 m i u dubinu 177 metara. Procijenjeno je da "Ponor Novara" ima perspektivu spajanja sa sistemom "Jama Atom-Ponor kod Brvnare", ali je završni kanal postao prenizak za dalje napredovanje. Sva dosadašnja istraživanja pokazuju da su podzemni tokovi kroz sistem "Jama Atom –Ponor kod Brvnare" i "Ponor Novara" dvije lijeve pritoke jednog puno većeg podzemnog toka koji se pojavljuje iz sifona u Beogradskom kanalu.

Osim navedenih istraživanja, speleoronioci će istraživati podvodni dio sistema Izrona Suha.

Prijavljeno je tridesetak učesnika, arheologa, speleologa, biospeleologa...Učesnici će biti, uz članove ATOM-a iz Zavidovića, i gosti iz Sarajeva, Mostara, Tomislavgrada, Banja Luke, Tuzle, Visokog, Zagreba i Beograda.

Treba napomenuti da će događaj biti i medijski propraćen od strane dnevnog lista „Dnevni avaz“, te državne televizije BHRT.