Novosti

03Feb

Počinje 53. EFNS - Sarajevo 2023

U periodu od 5. do 11. februara 2023. godine, u Sarajevu će se održati najveća šumarska manifestacija u svijetu "53. EFNS Sarajevo-Igman 2023." (European Foresters Nordic Skiing Competition - Europsko šumarsko takmičenje u nordijskim disciplinama), gdje se očekuje učešće oko 1.000 šumara iz cijele Europe.

Zbog održavanja ovog takmičenja na Velikom polju na Igmanu obnavljeni su porušeni olimpijski tereni, ski staza za biatlon i strelište, a radilo se i na ambijentalnom uređenju dijela oko ski staze. 

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, kao generalni pokrovitelj, finansira kompletne troškove ovog projekta, dok su organizatori sarajevskog EFNS-a kantonalno preduzeće “Sarajevo - šume” i Udruženje inžinjera i tehničara šumarstva FBiH (UŠIT).

Organizacija EFNS-a na Igmanu nije samo sportsko takmičenje, već i susret evropskih šumara i naučnika iz ove oblasti za koje će se, u toku sedmodnevnog programa, organizovati stručni seminari o našim šumama i aktuelnim temama u šumarstvu, ekologiji, klimatskim promjenama, turizmu i slično.

Manifestacija  će značiti i promociju Bosne i Hercegovine, njene kulturno-historijske baštine i turističkih kapaciteta Igmana, ali i drugih turističkih lokacija koje će gosti posjetiti tokom sedmodnevnog boravka u Sarajevu, s obzirom da su planirane stručne i kulturno–historijske ekskurzije na turističkim lokacijama Kantona Sarajevo, dok će obnovljeni olimpijski objekti i ubuduće biti upotrebni, kako za ljetne, tako i za zimske sezone.

Namjera je i da Igman ponovno postane prepoznatljiv kao jedan od najmodernijih olimpijskih sportskih centara ove namjene, na kojem bi se nakon ovog sportskog događaja organizovala međunarodna i domaća takmičenja te podstakao razvoj zimskih sportova.

Početak EFNS-a je u nedjelju, 5. februara, kada je planiran dolazak ekipa. U utorak je planirano svečano otvaranje, u 19:30 sati u hotelu Hils. Od srijede počinje takmičenje i trajat će do petka, 10. februara kada je planiran i festival nacija na Igmanu. Ceremonija zatvaranja planirana je istog dana, također u hotelu Hils, na kojoj će se dodijeliti nagrade za najuspješnije ekipe i pojedince.

Organizatori pozivaju građane da posjete Igman i proprate manifestaciju, te se uvjere da se na našim planinama i dalje mogu organizovati značajna zimska takmičenja.