Novosti

21Dec

Pet novih betonskih mostova za olakšan pristup drvnim sortimentima i sigurniji transport

Kvalitetna i sigurna šumska infrastruktura jedan je od osnovnih uslova uspješnog gospodarenja šumama te se ista mora redovno održavati a povremeno i rekonstruisati.  

Tako su tokom protekle jeseni, kao priprema za zimski period i planirane radove za narednu godinu, u poslovnoj jedinici „Šumarija Žepče“, u slivu Mala Rijeka, izgrađena četri nova betonska mosta. Radove na izgradnji mostova vršilo je preduzeće „Ikan“ d.o.o. iz Zavidovića, po osnovu provedene javne nabavke, a vrijednost radova je iznosila 85.000,20 KM.

Dotrajali stari mostovi koji su bili komunikacija ka odjelima u slivu Mala Rijeka, u kojem je za 2022. i 2023. godinu doznačeno sedam odjela, morali su biti rekonstruisani, kako bi se radovi na sječi i izvozu drvnih sortimenata mogli realizovati.

Urušeni obalni stubovi kao i nosiva konstrukcija na starim drvenim mostovima, zahtijevali su temeljnu rekonstrukciju, a s obzirom na težinu oštećenja koje je skoro pa onemogućivalo korištenje ceste, najizglednija je bila izgradnja potpuno novih mostova. Izgradnjom betonskih mostova, dugoročno je riješen problem na ovom lokalitetu.  

Po osnovu provedene javne nabavke, isti izvođač je realizovao i radove za potrebe poslovne jedinice „Šumarija Zavidovići“, gdje je također, usljed dotrajalosti postojećeg mosta, izgrađen novi betonski most na lokalitetu „Župeljeva“.

Mjere koje se poduzimaju na redovnom održavanju šumskih puteva i mostova vrše se tokom cijele godine na području kojim preduzeće gospodari i sa ciljem održavanja prohodnosti prema odjelima u kojima se vrši sječa i izvoz ali i radi sigurnosti učesnika koji se kreću njima, s obzirom na teretnu opterećenost samih mostova.

Šumska transportna infrastruktura se projektuje, gradi i održava u skladu sa stručnim znanjima, uz poštivanje zakonskih odrednica i sa tehničkim elementima koji osiguravaju bezbjednost svim korisnicima.

Preduzeće svake godine ulaže značajna sredstva za održavanje, rekonstrukciju i gradnju šumske infrastrukture, te su šumski putevi a samim time i mostovi na njima, sredstva trajnog otvaranja šumskih područja, a njihov značaj se ogleda kako u razvoju šumarstva kao privredne grane, tako i turizma i drugih aktivnosti lokalnog stanovništva.