Novosti

17Nov

Održana edukacija o novousvojenim Izmjenama i Dopunama Zakona o javnima nabavkama

U prostorijama Uprave društva održano je višestano predavanje o Zakonu o javnim nabavkama s akcentom na njegove nedavno donesene  izmjene i dopune, koje će se početi provoditi od 10.12.2022. godine.  

Certificirani trener javnih nabavki Amir Rahmanović, je za članove komisija koji učestvuju u procesu javnih nabavki u preduzeću, osim novousvojenih izmjena i dopuna, prošao i kroz ostale važne dijelove procesa javnih nabavki koje se odnose na planiranje javnih nabavki, imenovanje komisije, otvaranje i analiziranje ponuda, donošenje odluka, te zaključivanje ugovora.

Posebna pažnja je posvećenja planiranju javnih nabavki i izradi kvalitetnog Plana javnih nabavki, od kojeg u najvećoj mjeri zavisi provođenje svih postupaka javne nabavke i izbjegavanje problema koji mogu nastati u toku poslovne godine kao posljedica površnog pristupa njegovoj izradi.  

Trener je na praktičan način objasnio koje greške, najčešće, ugovorni organi prave prilikom izrade plana javnih nabavki, te kako te greške izbjeći i napraviti dobar plan javnih nabavki.

Međusobna saradnja svih struktura u preduzeću i donošenje internih akata kojim se nadograđuje i pobliže objašnjavju pojedini procesi, jako su važni za provođenja svih javnih nabavki.

Nakon što je trener prezentovao sve aktivnosti koje se provode u postupku javnih nabavki, pojedinačno su objašnjene i sve izmjene i dopune Zakona o javnim nabavkama, odnosno novine koje će uslijediti nakon 10.12.2022. godine, kojih će se morati pridržavati svi učesnici u postupcima javnih nabavki.

Prema usvojenim izmjenama i dopunama, akcenat se velikim dijelom stavlja na portal javnih nabavki, na kojem će se obavljati veliki dio poslova vezanih za javne nabavke. Osim toga, stupanjem na snagu Izmjena i dopuna navedenog zakona, stavlja se van snage Pravilnik o direktnom sporazumu, izmijenjena je i sama definicija ponude, decidno su navedeni i razlozi zbog kojih  Ugovorni organ može na period od 12 mjeseci isključiti ponuđača iz učešća u postupku nabavke, način na koji ugovorni organ preduzima odgovarajuće mjere kako bi efikasno spriječio, prepoznao i uklonio sukobe interesa u vezi s postupkom javne nabavke, a radi izbjegavanja narušavanja tržišne konkurencije i osiguranja jednakog postupanja prema svim privrednim subjektima itd. 

Interakcija sa trenerom je bila sastavni dio obuke, gdje su članovi komisija navodili konkretne probleme s kojima su se u toku svog rada susretali, te zajednički utvrdili rješenja za prevazilaženje istih kroz zakonsku regulativu. 

Educiranju uposlenika u svim komapnijama, poklanja se velika pažnja, i to je jedan od razloga za organizovanje jedne ovakve edukacije, koja će svima koji se u svom radu susreću sa postupcima javnih nabavki olakšati rad u komisijama i otkloniti dileme koje se u ovim postupcima nerijetko pojavljuju.

Cilj provedene edukacije je nadograđivanje znanja radnika, konkretno o javnim nabavka a ulaganje u ljudski potencijal je investicija koja se se dugoročno isplati i od koje će najviše koristi imati preduzeće.