Novosti

11Nov

Okončan proces glavne ocjene za ŠGP"Kakanjsko" i ŠGP"Natron - Usorko - Ukrinsko"

Tokom sedmice, vršena je glavna ocjena za dobijanje FSC certifikata za dva šumskoprivredna područja, ŠGP“Kakanjsko” i ŠGP “Natron – Usorsko – Ukrinsko”. Glavnu ocjenu su vršili ovlašteni revizori certifikacijske kuće „Soil Association Certification“ iz Velike Britanije, Hrvoje Boras i Heidi Kagiali.

Sve provedene aktivnosti je koordinirala Služba za zaštitu i certificiranje šuma, a terenskim obilascima su prisustvovali i rukovodioci poslovnih jedinica na kojima su auditi rađeni.

Nakon što su auditori obišli radilišta, i obavili process konsultacija sa interesnim grupama na terenu, te izvršili uvid u dokumentaciju, održan je i završni sastanak u Upravi preduzeća, gdje su prezentovani rezultati audita.

Terenski dio je podrazumijevao obilazak radilišta, razgovore sa radnicima i predstavnicima društvene zajednice na oba šumskoprivredna područja, razgovore sa kooperantima i niz drugih aktivnosti koje su prezentovane tokom sastanka.

Glavna ocjena će putem revizora biti prezentovana „Soil Association Certification“ certifikacijskoj kući, a revizori su na završnom sastanku  kazali da će dati preporuku za pozitivnu ocjenu, te bi preduzeće krajem godine trebalo dobiti certifikat za još dva šumskoprivredna područja, ŠGP“Kakanjsko” i ŠGP “Natron – Usorsko – Ukrinsko.

 

„Prilikom ulaska u process certificiranja, bili smo svjesni značaja dobijanja FSC certifikata za preduzeće, ali i posla koji je potrebno uraditi kako bismo postali dio porodice certificiranih preduzeća. Iz tog razloga smo se odlučili na certifikaciju po šumskoprivrednim područjima, koja je trajala nešto duže ali je, uz zajedničku saradnju svih uposlenih, podršku Uprave društva i veliko zalaganje Službe za zaštitu i certificiranje predvođene dr. sci. Kenanom Zahirovićem, proces priveden kraju, te ćemo, nadam se, nakon što revizori daju pozitivnu preporuku za dva područja koja certificiramo, imati certifikat za cijelo područje gospodarenja.  Ovo je još jedan od načina na koji preduzeće nastoji da poslovanje prilagodi evropskim standardima”, kazao je generalni direktor preduzeća Jasmin Devedžić.

Prema prezentovanim podacima vezanim za pregled, revizori su zadovoljni viđenim, a krajem ovog mjeseca, predstavnici certifikacijske kuće „Soil Association Certification“ vršit će kontrolnu ocjenu šumskoprivrednih područja koja već imaju certifikat.

Efekti koji se žele postići kroz certificiranje gospodarenja šumskim resursima su održivo gospodarenje šumama kroz unapređenje performansi poslovanja, očuvanje stabilne pozicije na postojećim i bolji pristup novim tržištima s povećanjem konkurentskih sposobnosti, ali i drugi efekti kao što su transparentnost poslovanja, unapređenje odnosa s javnošću, poslovnim partnerima, krajnjim kupcima i ostalim interesnim grupama.

Aktivnosti koje su provedene tokom proteklog vremena usmjerene su na dobijanje certifikata kojim će biti pokriveno cjelokupno područje gospodarenja, a preduzeće će u narednom periodu svoje aktivnosti usmjeriti na održavanje dobijenog certifikata.