Novosti

03Nov

Školska posjeta Rasadniku Zavidovići

Na nešto drugačiji pristup u provođenju  aktivnosti „Kao prvo, posadi drvo“, odlučili su se u Osnovnoj školi „Gostović“, koji su sa svojim učenicima obišli Rasadnik Zavidovići. Učenike su predvodile nastavnice Raska Alajbegović i Belma Halilčević.

Prilikom obilaska, domaćini su učenicima pobliže objasnili proizvodni proces koji se odvija u rasadniku a koji zahtijeva dosta truda, rada, zalaganja i znanja, kako bi se ispunio krajnji cilj a to je kvalitetan sadni materijal.

Rasadnička proizvodnja u preduzeću odvija se putem četiri registrovana rasadnika u preduzeću, u kojima se proizvode sadnice autohtonih vrsta drveća, koje se nakon završetka cjelokupnog procesa koji obuhvata sjetvu sjemena, održavanje ponika, školovanje (pikiranje sadnica) i vađenje sadnica, distribuiraju na teren i njima se vrši pošumljavanje u skaldu sa planiranim aktivnostima.

Rasadnik Zavidovići ima stručno osoblje sa višegodišnjim radnim iskustvom na  poslovima sjemensko-rasadničke proizvodnje, a u glavnoj sezoni rada, po potrebi se angažuje i povremena radna snaga. Raspolaže sa objektima i potrebnom opremom za proizvodnju i skladištenje šumskog i hortikulturnog  sadnog materijala.

Prilikom ove posjete učenicima je doniran i sadni materijal koji će oni zasaditi u dvorištu svoje škole.

Ovo je još jedan od načina na koji se mladi mogu edukovati o značaju ne samo pošumljavanja, nego i drugih aktivnosti koje se u preduzeću provode kako bi se šumi vratio dio onoga što od nje uzimamo.