Novosti

27Oct

I ove godine školarci u akciji "Kao prvo, posadi drvo"

Tokom sedmice, započela je realizacija akcije „Kao prvo, posadi drvo“. Projekat pod ovim nazivom je počeo da se razvija tokom prošle jeseni a tendencija je da postane tradicionalna akcija, u kojoj će škole sa područja Zeničko – dobojskog kantona uzimati učešće svake godine, što bi se definisalo i kroz programe rada škola sa područja ovog kantona.

Cilj akcija je promovisanje proaktivne uloge škola u očuvanju unaprjeđenja životne okoline, kroz podmlađivanje i čuvanje šuma. Školarci će na ovaj način imati priliku da sami posade drvo i na taj način budu dio globalne borbe za očuvanje Planete Također, želi se potaknuti širenje svijesti o zaštiti okoliša i šume te razvijanje kvalitetnih saradnji između javnih institucija, koje će dati dugoročne rezultate.  

Obaveza Javnog preduzeća „Šumsko – privredno društvo Zeničko – dobojskog kantona“ u ovim akcijama je da obezbijedi lokaciju za jesensko pošumljavanje na području poslovnih jedinica, sadni materijal za pošumljavanje, stručni nadzor, dio alata za sadnju, kao i dio sadnog materijala za sadnju u školskim dvorištima.

Učenici ekološke sekcije Mješovite srednje škole “Musa Ćazim Ćatić” sa profesoricom Mersidom Manso uspješno su realizovali akciju pošumljavanja u okviru navedenog projekta.

Pošumljavanje je izvedeno na lokaciji  Brda Olovske Luke i tom prilikom je zasađeno 600 sadnica hrasta. Članovi ove sekcije su uglavnom učenici prvog i drugog razreda gimnazije, a prije same akcije, održano je i kratko predavanje o značaju pošumljavanja.

U okviru iste akcije, učenici srednje škole „Tehnička škola - Šumarska tehnička“ iz Zavidovića, predvođeni profesoricama Amelom Musić i Zekirom Halilović, te profesorom Seadom Salkićevićem, pošumljavali su dva dana u odjelu 9, GJ“Gostović“ u Zavidovićima. 

Osnovna škola „Vareš“, također je uzela učešće u akciji, a 38 učenika devetih razreda , zasadilo je 700 sadnica smrče u odjelu 94“GTB“. Učenike ove škole su u akciji podržali direktor škole, pedagog i razrednici.

Ovakvim akcijama se nastoje edukovati učenici o značaju vlastitog učešća i ulaganja napora u očuvanju prirode i brige o šumama.

Posebno je značajno podizanje svijesti djece školskog uzrasta o klimatskim promjenama, i značaju šume u borbi sa istim, te će njihovo učestvovanje u ovakvim projektima, zasigurno potaknuti dječake i djevojčice da se i, sutra, kao odrasli ljudi, odgovorno ponašaju prema resursima koje crpimo od Planete.