Novosti

25Oct

Akcije pošumljavanja vlastitom radnom snagom u Olovu i Varešu

Oktobar sa puno sunca, izvrsna je prilika da se, osim uživanja u posljednjim toplim danima ove godine i prelijepoj šarolikosti prirode, ponešto korisno uradi za očuvanje tog jedinstvenog pejzaža u kojem iznova uživamo.

Tako su tokom protekle sedmice, uposlenici poslovne jedinice „Šumarija Olovo“, iskoristili priliku da izađu na teren i daju svoj doprinos u podmlađivanju šumskih kultura, te su na lokalitetu Bjeliš zasadili 1.000 sadnica bijelog bora.

U poslovnoj jedinici „Šumarija Vareš“, također je provedena akcija vlastitom radnom snagom, gdje su 53 radnika, provela uspješnu akciju pošumljavnja u kojoj je zasađeno 3.000 komada sadnica jele.

Zasađeni sadni materijal je proizveden u rasadniku Olovo.

Svake godine, tokom proljetnog i jesenjeg pošumljavanja, preduzeće organizuje akcije pošumljavanja vlastitom radnom snagom a akcijama se odazovu i društveno odgovorne kompanije, ekološka udruženja, udruženja građana ali i škole sa područja Zeničko – dobojskog kantona.

O značaju šume

O značaju šume, čovjek uči već u svom najranijem dobu ali se nerijetko ne ponaša u skladu sa naučenim. Koliko je šuma značajna za čovjeka i njegov opstanak, govori podatak da, prema naučnim istraživanjima, jedno stablo godišnje proizvede kiseonika koliko je dovoljno za četveročlanu porodicu.

Šume pomažu regulaciji mnogih ciklusa u prirodi kao i procesa koji čine život lakšim. One pomažu u stabilizaciji klime, regulišu ekosisteme, štite biološku raznolikost, igraju sastavnu ulogu u ciklusu ugljika, podržavaju egzistenciju i mogu pomoći u pokretanju održivog rasta. 

Uništavanje šuma, a koje shodno već rečenom, dovodi do smanjenja proizvodnje kisika, utječe na smanjenje količine ozona (O3) u atmosferi, što rezultira stvaranjem efekta staklene bašte. Uništavanje šuma dovodi do narušavanja cjelokupnog ekosistema.
Šume su jedan od najznačajnijih ekonomskih resursa. I najvažnija korist od šuma je ta što opstanak više od dvije trećine kopnenih vrsta, prema podacima WWF-a (World Wildlife Fund), je ovisno o šumama.

Zbog gore navedenog, jako je važno odgovorno upravljanje šumskim resursima kroz plansko gospodarenje, kako bi se osigurala budućnost kako šuma, tako i nas samih.