Novosti

23Sep

Nominacije za "Stablo godine u BiH", na TvojCO2.ba platformi

Više od polovine teritorije Bosne i Hercegovine prekriveno je bogatim šumama izuzetne raznolikosti. Brojni gradovi i sela su također ukrašeni vrijednim primjercima drveća. Šume i pojedinačna stabla imaju ključnu ulogu u prečišćavanja voda, sprječavanja klizišta i regulaciji temperature, ali su vezana i za duhovne i tradicijske vrijednosti naših krajeva.

Širom naše zemlje postoje vrijedna i stara stabla od kojih neka nisu zaštićena niti se njihov značaj prepoznaje.

U okviru platforme za klimatsku akciju TvojCO2.ba, pozivamo sve ljubitelje prirode da nominuju stabla posebne vrijednosti kako bismo zajedno skrenuli pažnju na jedinstveno bogatstvo prirode BiH i ukazali na vrijednost očuvanja šuma u borbi protiv klimatskih promjena.

Od 23. septembra do 21. oktobra 2022. svako može predložiti jedno ili više stabala za koja smatra da trebaju ponijeti titulu „Stablo godine u Bosni i Hercegovini.“ Pobjednici će biti proglašeni nakon perioda javnog glasanja na TvojCO2.ba, koje će trajati od 01. novembra do 11. decembra ove godine.

Za stablo godine moguće je nominovati pojedinačne primjerke drveća iz cijele Bosne i Hercegovine koji se ističu svojim izgledom, starošću, važnošću za biološku raznolikost ili se vežu za duhovna ili tradicijska vjerovanja određene zajednice. Svaku nominaciju mora pratiti jasno elaboriran razlog nominacije.

Pet pobjedničkih stabala obilježit će se info-tablom kojom će se ukazati na njihovu posebnost, te nagrađeno elaboratom za njihovu trajnu zaštitu. „Stablo godine“ postaje dijelom turističke ponude lokalne zajednice iz koje dolazi.

Osobe koje budu nominovale prvih dvadeset stabala po glasovima javnosti bit će nagrađene solarnim punjačima, stoga požurite da predložite najstarije, najljepše i najzanimljivije drveće u Bosni i Hercegovini za titulu „Stablo godine“!

Javno preduzeće “Šumsko – privredeno društvo Zeničko – dobojskog kantona”d.o.o. Zavidovići, kao partner kampanje, nastoji promovisati pozitivne primjere očuvanja i zaštite šuma, te kroz odgovorno upravljanje šumskim resursima utjecati na ublažavanje klimatskih promjena.

Svako stablo je svijet za sebe. Kampanjom za izbor stabla godine čini se još jedan iskorak u očuvanju prirodnog bogatstva i raznolikosti u Bosni i Hercegovini 

Dodatne informacije vezano za kampanju "Stablo godine u BiH", kao i uslove podnošenje nominacija možete pronaći na platformi TvojCO2.ba.