Novosti

24May

Terenska nastava za studente Šumarskog fakulteta

Jučer je poslovna jedinica „Šumarija Olovo“, bila domaćin studentima treće godine „Šumarskog fakulteta u Sarajevu“, za koje je organizovana terenska nastava iz predmeta „Sjemenarstvo i rasadnička proizvodnja“, u pratnji predmetnog profesora doc.dr. Seada Ivojevića.

Studenti su prvo posjetili sjemensku sastojinu smrče u odjelu 128 „Donja Stupčanica“ ŠGP “Olovsko“, gdje su im dobrodošlicu poželjele Šehić Nerma, inženjer za sjemensko – rasadničku proizvodnju, ispred poslovne jedinice „Šumarija Olovo“, te Mulić Tatjana, inženjer za sjemensko – rasdaničku proizvodnju i sekundarne šumske proizvode ispred Službe za uzgoj šuma.

Osim riječi dobrodošlice, studentima je predstavljen lokalitet na kojem se nalaze, značaj sjemenskih sastojina za šumarstvo, broj sjemnskih objekata na cjelokupnom području gospodarenja preduzeća, kao i način na koji se izdvajaju ili brišu iz registra sjemenskih objekata, te postupak obaveznog stručnog pregleda nad proizvodnjom sjemena i sadnog materijala, kojeg vrši Šumarski fakultet.

Terenski dio nastave je nadogradnja na, do sada, pređene teorijske lekcije i slikoviti prikaz usvojeng znanja, koje će se kroz dalje školovanje upotpunjavati, kazao je studentima predmetni profesor doc.dr.Sead Ivojević, tokom održanog predavanja.

Nakon obilaska sjemenske sastojine, studenti su obišli Rasadnik u Ajdinovićima, koji se organizaciono nalazi u sklopu poslovne jedinice „Šumarija Olovo“, i sa površinom od 15,5 ha, slovi za jedan od najvećih rasadnika u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Osim upoznavanja sa historijskim razvojem rasadnika, kapacitetom rasdanika, nadmorskom visinom, vrstama sadnog materijala  koje se u njemu proizvode, studentima su praktično prikazane faze sjetve sjemena, održavanja ponika, školovanje (pikiranje sadnica) i faza vađenja sadnica.

Na ovaj način je zaokružena i pobliže pojašnjena sjemensko – rasdanička proizvodnja,  koja počinje sakupljanjem sjemena u sjemenskim objektima, a završava vađenjem sadnica i njihovim plasmanom na tržištu.

Također, naglašeno je i da osim prikazanih faza, postoji još niz drugih aktivnosti koje se provode kako bi se došlo do konačnog proizvoda, a koje uključuju registracije, kontrole, vođenje evidencija i druge aktivnosti.

Iako, na prvu, jednostavan postupak proizvodnje sadnog materijala, sjemensko – rasadnička proizvodnja je ipak dosta složen i nadasve zanimljiv proces, a za dobijanje gotovog proizvoda potrebno je uložiti dosta rada, truda, zalaganja i znanja, kako bi se ispunili svi potrebni uslovi za plasman sadnonog materijala na tržište.

Nadamo se da je cilj organizovanja ovakvog oblika nastave ispunjen, da su studenti otišli bogatiji za nova znanja i iskustava, jer će na kraju, kroz svoj radni angažman, u budućnosti, oni biti nosioci razvoja šumarstva, te svoja stečena znanja kroz formalno obrazovanje upotpunjavati u nekom od šumskoprivrednih preduzeća koja gazduju šumama u Bosni i Hercegovini.