Novosti

25Jun

Stručnom edukacijom do boljih poslovnih rezultata - projektovanje i uređivanje šuma

Dana 22.06.2018.god, u konferencijskoj sali motela Hanovi u Žepču, JP“ŠPD ZDK“d.o.o. Zavidovići organizovalo je stručnu edukaciju za projektante u šumurstvu i stručne saradnike za projektovanje na teme : Pravilna primjena propisanog sistema gospodarenja šumama i Klasifikacija stabala prema kvalitetu doznačenih stabala (uzgojno – tehnička i tehnička klasifikacija). Cilj višetematskog koncepta bio je omogućiti interaktivan karakter edukacije, koja se sastojala od teoretskog predavanja  (prvi dan) i terenske obuke pravilnog tumačenja kriterija kvalitetnih klasifikacija stabala (drugi dan). Glavni inicijator edukacije je rukovodilac Službe uređivanja i projektovanja, Mihret Salamović a predavači su bili istaknuti profesori sa Šumarskog fakulteta, prof.dr. Ahmet Lojo i prof. dr.  Besim Balić.  

Višestruki su razlozi organizovanja ove edukacije, prije svega, zato što način provedene doznake stabala za sječu, kao i izvršena klasifikacija doznačenih stabala direktno utječu na poslovanje preduzeća, a s druge strane, prilikom realizacije projekata dolazi do značajnih odstupanja u pogledu planiranih i ostavarenih prihoda od šumskih drvnih sortimenata kao i kvalitetnih klasa, što je posljedica tehničke klasifikacije doznačenih stabala za sječu, kao i samog klasiranja izrađenih drvnih sortimenata, na šta je često upućivano i iz Odjela interne revizije u preduzeću.

Prisutnim se prije početka seminara obratio direktor preduzeća Jasmin Devedžić, kazavši kako je učenje i stalno nadograđivanje znanja ključ uspjeha u svakoj profesiji, a dobri poznavaoci profesije, u ovom slučaju šumarstva, će zasigurno biti i glavni nosioci razvoja šumarstva u budućnosti. Nadalje, istakao je značaj projektovanja i uređivanja u procesu proizvodnje kao glavnih činilaca poslovnog uspjeha, te šumarskih inženjera kao primarnih aktera koji upravo kroz projektovanje i uređivanje trasiraju dalji proces proizvodnje i od kojih u velikom obimu zavisi krajnji ishod poslovanja.

Profesor Ahmet Lojo, s druge strane, iskazao je zadovoljstvo što preduzeće prepoznaje važnost edukacije te započeo višesatno predavanje na navedene teme ali se dotakao i drugih oblasti koje su se nadopunjavale, i za koje je, kroz interakciju predavača sa učesnicima, pokazano interesovanje. Tako je dio predavanja posvećen Planovima sječa, Izvedbenim projektima, normativima te krojenju sortimenata.

Istaknut je i značaj izvršenja etata, jer kako je kaže prof. Lojo, sve je učestalija praksa njegovog neizvršenja, što za direktnu posljedicu ima devastaciju šume te je njegovo izvršenje obavezno na cijeloj šumskoj površini. Izostanak izvršenja mora biti argumentovan i opravdan a odabir stabala za sječu u prostoru je kompromis između biološko – uzgojnih, tehničko – tehnoloških i ekonomskih zahtjeva gospodarenja šumama.

Terenski dio obuke (drugi dan), upriličen je u odjelu 172 Nemila – Bistričak, sa fokusom na pravilnu klasifikaciju stabala.  Jedno od osnovnih pitanja bila je pravilna klasifikacija suhih stabala.

Profesori su naveli da se kalsifikacija po Matiću odnosi na zdrava sirova stabla a ne na suha stabla i da je ova tema posebna tematska cjelina o kojoj se treba raspravljati i usaglašavati a doznaka ovih stabala se vrši po subjektivnoj procjeni projektanta, koja ovisi o vremenu izvršenja sječe stabala.

Tehnička klasifikacija stabala direktno utječe na planiranje prihoda i planirani sortimentni napad a realizacija projekata, ukoliko se znatno razlikuju od plana, dovodi u pitanje cjelokupni proces proizvodnje.

Ukazano je i na izgradnju poštenog i fer odnosa sa kupcima te primjenu europskih standarda prilikom izrade cjenovnika drvnih sortimenata.  

Zaključne smjernice, odnosile su se na svojevrsnu kritiku šablonskog pristupa u rješavanju pojedinačnih zadataka, kao apriori lošeg rješenja jer unaprijed isključuje specifičnosti koje svaki objekat rada ima, stoga mladi inženjeri moraju biti pokretačka snaga za motivisanje, unaprjeđivanje i modernizaciju stanja u šumarstvu, kroz inovativnije pristupe, evropske standarde i prevazilaženje zastarjelih modela i metoda rada.