Novosti

02Nov

Srednjoškolci i osnovci sade nova stabla širom ZDK

Prema sporazumu koji je potpisan u septembru ove godine, akcija sadnje drveća „Kao prvo, posadi drvo“, u saradnji sa školama, realizuje se u svim gradovima Zeničko – dobojskog kantona.

Naime, učenici Mješovite srednje škole „Tešanj“, u okviru ove akcije, zasadili su ukrasna stabla u krugu svoje škole. Ovom sadnjom, školsko dvorište je dobilo nove obrise,  a prostor u kojem školarci borave i kreću se postao je ljepši, bogatiji i veseliji.

Veselit će se danšnjoj akciji i nove generacije, jer će zasađena stabla uljepšavati ambijent i genaracijama koje dolaze.

Sadni materijal, kao i stručni nadzor nad sadnjom, obezbijedila je poslovna jedinica „Šumarija Tešanj“.

Osim u Tešnju, u okviru iste akcije, sadnice su zasadili i osnovci Osnovne škole „Vareš“ iz Vareša a rukovodilac službe za zaštitu i certificiranje šuma, dr.sci. Kenan Zahirović, održao je prezentaciju na temu „Šume – Pluća planete Zemlje“, za učenike ove škole.

Prezentacija je bila edukativnog karaktera i obuhvatila je sve segmente zaštite i čuvanja šuma a posebno je istaknuta važnost ovog prirodnog bogatstva za opstanak svjetske  populacije, te značaj šuma u održavanju prirodne ravnoteže na planeti.

Također, sa trideset učenika devetog razreda Osnovne škole”Vareš”, organizovana je akcija u odjelu 73 GJ”Donja Trstionica Goruša”.

Ekološka sekcija Mješovite srednje škole “Musa Ćazim Ćatić”Olovo, predvođena profesoricom Ibrahimović Elvisom, zajedno sa stručnim kadrom iz poslovne jedinice “Šumarije Olovo”, zasadila je 400 sadnica bijelog bora, a stručno predavanje na temu “Vrijednost sadnje mladih stabala i njihov doprinos očuvanju voda i vodnog režima tla”, održao je mr.sci.Nermin Sadiković, tehnolog za uzgoj i zaštitu šuma. Radovi su izvršeni u odjelu 30 GJ”Krivaja”.

Akciji su se odazvali i učenici Osnovne škole “Hasan Kikić”Solun, koji su zajedno sa radnicim radne jedinice “Solun”, zasadili 2.800 sadnica.

Trideset učenika Mješovite srednje škole”Musa Ćazim Ćatić”, zasadilo je 420 sadnica bijelog bora.

Akcije sa školama će se nastaviti dok vremenske prilike budu dozvoljavale.

Osim što je planeta postala bogatija za zasađena stabla, značajno je i podizanje svijesti djece školskog uzrasta o značaju sadnje drveća i važnosti šume u borbi sa klimatskim promjenama, kao i saradnja između javnih institucija, što je i konačni cilj cjelokupne akcije.