Novosti

29Oct

Svečano obilježen početak provođenja akcije"Kao prvo, posadi drvo"

Danas je u Zenici, zvanično obilježen početak aktivnosti na akciji „Kao prvo, posadi drvo“, koja se realizuje kao poslanička inicijativa zastupnika Duvnjak Jasmina i definisana je Planom saradnje u provedbi aktivnosti škola sa područja Zeničko – dobojskog kantona, koje će obuhvatiti sadnju drveća u školskom okruženju i učešće u pošumljavanju ogoljelih šumskih površina.

U dvorištu Osnovne škole “Mak Dizdar” u Zenici, stabla su zasadili minister poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ZDK, Mirsad Hadžić, minister za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, Saphija Kozlić, zastupnik, inicijator aktvnosti, Jasmin Duvnjak, generalni direktor Javnog preduzeća ”Šumsko – privredno društvo Zeničko – dobojskog kantona”d.o.o. Zavidovići, Devedžić Jasmin, te izvršni direktor za ekonomsko – finansijske poslove, Perković Anto i izvršni direktor za pravne poslove, Čamdžić Mesud, u ovom preduzeću, kao i  predstavnici Kantonalnog pedagoškog zavoda. 

Sve ove institucije su dio zajedničke akcije, i zadužene su, svaka u domenu svoje nadležnosti, za provođenje iste. 

“Šumsko – privredno društvo Zeničko – dobojskog kantona” d.o.o. Zavidovići, je obezbijedlo sadni materijal i stručni nadzor nad sadnjom, a kroz dosadašnje aktivnosti, može se reći da je zainteresovanost škola i učenika za provedbu akcije velika.

Osim ozelenjavanja školskih površina i sadnje  na terenu, za zainteresovane škole, bit će organizovana i stručna predavanja o značaju šuma.

“Svaka posađena sadnica, posebno u Zeničko-dobojskom kantonu, koji prednjači s industrijskom proizvodnjom, predstavlja novi izvor čistog zraka i vode za nas i naše buduće naraštaje i naš je konkretan doprinos za očuvanje zdravog okoliša. Nastojimo da ovo bude edukacija uz odgoj djece i učenika na jačanje svijesti i znanja o značaju vlastitog učešća i ulaganja napora u očuvanju prirode i brige o šumama”, kazao je incijator incijative Jasmin Duvnjak.

Generalni direktor Javnog preduzeća "Šumsko - privredno društvo Zeničko - dobojskog kantona" d.o.o. Zavidovići, Jasmin Devedžić je ovom prilikom pozvao sve građane, nevladine organizacije, institucije, udruženja i pojedince da daju svoj doprinos u čuvanju šume, da se pridruže akcijama pošumljavanja, koje ovo preduzeće svake godine organizuje, da budu dio promjena koje će pridonijeti ekološkom osvještenju građana i da svi zajedno učestvujemo u očuvanju najvrednijeg prirodnog bogatstva Bosne i Hercegovine.

Sam projekat bi trebao obuhvatiti sve škole na području Zeničko-dobojskog kantona, i prema svemu danas rečenom, ovo će biti samo početak jedne prekrasne saradnje koja bi trebala da, u narednim godinama, postane tradicija koja će biti definisana i programima rada za škole na području ovog kantona.