Novosti

25Oct

U Sarajevu održan VI Međunarodni seminar - Integralna zaštita šuma

Dana 21.10.2021. godine, u hotelu Hollywood u Sarajevu, održan je VI Međunarodni seminar - Integralna zaštita šuma. Organizatori seminara su bili Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, Šumarski fakultet Univerziteta u Sarajevu i Udruženje inženjera i tehničara šumarstva Federacije Bosne i Hercegovine – UŠIT FBiH. Seminaru su prisustvovali i gosti iz Republike Hrvatske, Srbije, Crne Gore, kao i Republike Turske.

Pozdravne riječi su uputili Adnan Delić, ministar privrede Kantona Sarajevo, prof.dr. Mirza Dautbašić, prorektor za naučno - istraživački rad Univerziteta u Sarajevu, prof.dr. Ahmet Lojo, dekan Šumarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i Refik Hodžić, predsjednik Udruženja inženjera i tehničara šumarstva Federacije Bosne i Hercegovine.

Nakon pozdravnih riječi domaćina, izabrano je Radno predsjedništvo u sastavu prof.dr. Osman Mujezinović i prof.dr. Tarik Treštić.

Uvodna predavanja su održali gosti iz Hrvatske i Srbije. Prvo predavanje pod nazivom „Prednosti i nedostaci naletno barijernih feromonskih klopki suhog i mokrog tipa u monitoringu borovih potkornjaka – višegodišnja iskustva u operativnoj primjeni i znanstvenim istraživanjima“ je predstavio prof.dr. Boris Hrašovec iz Hrvatske, dok je drugo uvodno predavanje pod naslovom „Integralna zaštita šuma i FSC politika o primjeni pesticida“ prezentirala Verica Vasić iz Srbije. Naučni dio seminara je uključivao 15 prezentacija, koje su bile podijeljene u dvije sekcije. U okviru prve sekcije je bilo prezentirano 6 prezentacija, a to su sljedeće: „Kvantifikacija oštećenosti lisne površine hrasta lužnjaka (Quercus robur L.) uzrokovane napadom hrastove mrežaste stjenice (Corythucha arcuata /Say, 1832/) u klonskim sjemenskim plantažama“, autora Antonije Kolar i Milivoja Franjevića, „Combating forest pests department in the General directory of forestry in Turkey“, autora Gülçin Ekemena, „Integralna zaštita šuma u Spomen parku Čačalica u Požarevcu (Srbija)“, autora Milke Glavendekić i Uroša Jakovljevića, „Zdravstveno stanje sjemena poljskoga jasena (Fraxinus angustifolia Vahl) s naglaskom na gljive i štetnike“, autora Ide Volenec, Jelene Kranjec Orlović i Danka Diminića, „Monitoring borovih potkornjaka i njihov utjecaj na zdravstveno stanje kultura bora (Pinus spp.) na području NP Paklenica u razdoblju 2019-2021. godine“, autora Milivoja Franjevića, Barbare Škiljan, Tene Hatvalić, Valentine Lovrić, Zlatka Marasovića i Borisa Hrašoveca, „Utjecaj štetnika Rhynchaenus fagi L. na površinu oštećenja lista bukve u Bosni i Hercegovini“, autora Osmana Mujezinovića, Kenana Zahirovića, Mirze Dautbašića i Seada Ivojevića. Prezentaciju je učesnicima prezentirao dr.sci. Kenan Zahirović.

U okviru druge sekcije je bilo prezentirano 9 prezentacija, a to su sljedeće: „Prirodni inokulum entomopatogenih gljiva u prezimljavajućoj populaciji hrastove mrežaste stjenice (Corythucha arcuata)“, autorice Marte Kovač, „Uticaj imele na pojavu centralne truleži debla jele na području Jajca“, autora Salahudina Crnaca, Tarika Treštića, Osmana Mujezinovića, Seada Ivojevića, Damira Prljače i Mehmeda Čilaša, „Saproksilni tvrdokrilci (insecta, coleoptera) i evropska ekološka mreža Natura 2000 u Bosni i Hercegovini“, autora Dejana Kulijera, „Zaštita od požara na području NP Paklenica“, autora Ivana Žarkovića, Zlatka Marasovića, Milivoja Franjevića, „Utjecaj sezonske klime na fenološka kretanja hrasta lužnjaka u provenijencijskom testu za 2016. i 2019. godinu“, autora Mirzete Memišević Hodžić i Dalibor Balliana, „Kvalitet i zdravstveno stanje sadnog materijala u rasadnicima u Bosni i Hercegovini“, autora Mehmeda

Čilaša, Seada Ivojevića, Osmana Mujezinovića i Damira Prljače, „Rod Camponotus Mayr, 1861. u Bosni i Hercegovini: Distribucija i autekologija (Hymenoptera: Formicidae)“, autora Adija Vesnića i Lejle Smailagić Vesnić, „Štetno djelovanje šumskih požara u 2020.godini na području ŠPD „Srednjobosanske šume“ s obzirom na tipove šuma (gazdinske klase)“, autorice Mevaide Mešan, te prezentacija „Zaštita šuma u Crnoj Gori“, autora Vladimira Tepavčevića.

Nakon naučnog, slijedio je stručni dio seminara u okviru kojeg su predstavljene prezentacije o zdravstvenom stanju šuma u kantonalnim preduzećima. Zdravstveno stanje šuma u Zeničko – dobojskom kantonu u 2020. godini“ autora Merise Osmanović i Kenana Zahirovića, prezentirala je Merisa Osmanović.

Seminar je završen kratkom diskusijom u vezi sa zdravstvenim stanjem šuma u FBiH, kao i regiji, te su usvojeni zaključci, koje će organizatori seminara proslijediti institucijama, medijima i javnosti.