Novosti

23Jun

Zaštitimo šume od požara

Kako dnevne temperature rastu, raste i opasnost od izbijanja požara u šumi i na šumskom zemljištu. S obzirom da je u narednom peridu najavljeno povećanje temperatura i dolazak toplotnog vala, ovo će, svakako, biti kritični period za izbijanje požara, jer u ovakavim uslovima, isti lako nastaju, brzo se šire i izazivaju velike materijalne štete.

Kako bi preventivno djelovalo na svijest građana o ulasku u kritični period nastanka šumskih požara, JP“ŠPD ZDK“d.o.o. Zavidovići, obraća se građanima sa molbom – upozorenjem.

Pozivamo sve građane koji se nalaze u šumama i na šumskom zemljištu da izbjegavaju paljenje vatre u narednim danima kako bi se izbjegle nepopravljive štete izazvane požarima,  koje ostave nesagledive posljedice po šumski fond ali i ekosisteme u cjelini. Ukoliko, okolnosti u kojima se nalazite, nalažu paljenje vatre, vodite računa da udaljenost od šume bude veća od od 150 m od šume, gdje prijeti najveća opasnost od nastanka požara.  

Ova molba – upozorenje, posebno se odnosi na poljoprivrednike koji pale otpad na svojim posjedima, kao i na izletnike koji borave u prirodi  te pale i ostave vatru bez kontrole, pa tako najčešće izazovu požar u šumi.

Takođe, napominejmo da su uposlenici nadležnih institucija u obavezi da podnesu prijavu protiv svih lica za koje se utvdi da su odgovorni za izazivanje i nastanak šumskih požara.

Zaštita od požara, mora biti briga čitavog društva. Jedan od glavnih ciljeva našeg preduzeća je smanjiti opasnost od požara te preventivno djelovati na pojavu požara katastrofalnih razmjera.

Važno je napomenuti, da je saradnja sa institucijama kao što su nadležno Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ZDK i Kantonalne uprave za šumarstvo ZDK jako važna, i to su institucije s kojima se konstantno radi na aktivnostima na suzbijanju požara.

Ipak, od posebnog značaja je saradnja sa lokalnim stanovništvom i medijima, kako bi se podigla svijest o opasnostima od šumskih požara. Jedino zajedničkim djelovanjem svih navedenih aktera, možemo spriječiti katastrofe i zaštititi kuće, šume i imanja od požara.