Novosti

11May

Maj u Varešu posvećen akcijama pošumljavanja

Većina posolvnih jedinica, s obzirom da je evidentan problem sa izvođačima radova, dio proljetnog pošumljavanja realizuje vlastitom radnom snagom. U poslvnoj jedinici „Šumariji Vareš“, za vikend je organizovana akcija pošumljavanja u kojoj je zasađeno 7.500 sadnica smrče.

Pošumljavalo se u odjelima 66 i 54 GJ“Donja Stavnja“, na površini od 2,5 ha.

Akcije pošumljavanja, u toku prošle sedmice, podržali su i vareški izviđači kao i radnici komapnije „Adriatic Metals – Eastern Mining“d.o.o. Vareš, koji su na ovaj način doprinijeli društveno korisnom radu i pokazali ekološku osviještenost i brigu za očuvanje šumske raznolikosti i prirode.

Neumorni Vareški izviđači, nakon nekoliko akcija čišćenja, odlučili su se i da na ovaj način daju svoj doprinos zajednici a iz „Eastern Mininga“ poručuju da su u ovoj kompaniji okrenuti pružanju podrške lokalnoj zajednici u području u kojoj posluju, kako bi se osigurao skladan odnos zajednice i kompanije, što će reći da im je cilj rad sa lokalnim ljudima i organizacijama, kako bi stvarali i ulagali u programe koji pomažu cijeloj zajednici.  

U zajedničkoj akciji, u kojoj su, također, aktivno učešće uzeli i radnici poslovne jedinice „Šumarije Vareš“, zasađeno je 3.000 komada sadnica smrče, u odjelu 63 GJ“Gornja Stavnja“.

Značaj pošumljavanja je sve veći, posebno ako u obzir uzmemo klimatske promjene na koje se sve više upozorava i koje destruktivno djeluju na prirodu i pojavu procesa koji je uništavaju. Jedan od najjednostavnijih načina na koji čovjek može sada i u ovom trenutku pomoći planeti u borbi sa klimatskim promjenama je posaditi drvo. Njegovom sadnjom, olakšavamo disnje planeti koju smo svojim nemarom, blago rečeno uništili i iz koje smo godinama crpili prirodna bogatstva a nismo joj vraćali ni dio onoga što je ona nama dala.

Podizanje svijesti stanovništa o značaju sadnje šume i važnosti ovog resursa u borbi protiv klimatski promjena potrebno je provoditi kroz obrazovni sistem, od najmlađih generacija, te iskoristiti nove tehnologije i njihove prednosti kako bi svaki pojedinac imao priliku da se informiše o degradaciji prirodnih resursa uzrokovanih klimatskim promjenama. Odgovorno društveno ponašanje mora postati način života pojedinca, zajednice i društva.