Novosti

19Apr

Zajednička akcija pošumljavanja za očuvanje šuma

Iako je april ove godine bio neobično hladan, sa niskim temperaturama pa i snijegom u višim predjelima, pojedine poslovne jedinice počele su sa akcijama pošumljavanja.  Poslovna jedinica „Šumarija Zenica“, u subotu je organizovala akciju pošumljavnja u kojoj je zasađeno 6. 175 sadnica bijelog bora, jele i smrče.

U akciji su učestvovali studenti prve i druge godine odsjeka za Dizajn i tehnologije u drvopreradi Mašinskog fakulteta Univerziteta u Zenici, uposlenici Kantonalne uprave za šumarstvo ZDK, Lovačke organizacije“Zmajevac“ Zenica, te uposlenici poslovne jedinice“Šumarije Zenica. Pošumljene su površine na lokalitetetima Gorica, GJ“Đulanov potok“ odjel 36 i Vrselje GJ“Stranjanska rijeka“ odjel 40.

Poslovna jedinica „Šumarija Zenica“ je obezbijedila prevoz za učesnike, sendviče, alat i sadni materijal, a uposlenici su vršili nadzor nad izvršenim radovima.

„Studenti su nam se obratili sa željom da učestvuju u akciji pošumljavanja i da na taj način doprinesu obnovi šume, i posebno nam je drago da mladi ljudi razmišljaju kako do doprinesu očuvanju šume. Osim njih Lovačka organizacija“Zmajevac“ se redovno odaziva ovakvim akcijama, kao i uposlenici Kantonalne uprave za šumarstvo, a pohvalio bi i radnike naše poslovne jedinice, kazao je rukovodilac poslovne jedinice „Šumarije Zenica“ Mirsad  Čivić.

“Ponosni smo što smo realizovali ovu akciju i znamo da smo učinili nešto dobro. Voljela bih da ovo vide svi oni koji smatraju i govore da nove generacije ništa ne rade za svoju zajednicu”, kazala je Meliha Selimović, studentica druge godine Mašinskog fakulteta.

Podizanje svijesti o važnosti očuvanja šuma kod svih građana je od velike važnosti za preduzeće koje gospodari šumama, ali i za kvalitetniji život građana s obzirom na utjecaj šume na kvalitet zraka koji udišemo pa samim time i na zdravlje čovjeka ali i na ekonomski aspekt jer je šuma najznačajniji prirodni resurs Bosne i Hercegovine.

Ovo je i svojevrstan poziv svim građanima da se preko udruženja, organizacija ili kao pojedinci prijave u poslovnu jedinicu – šumariju u svome gradu i na taj način doprinesu očuvanju šuma i podizanju novih stabala za buduće genracije.