Novosti

05Apr

Dar prirodi od radnika PJ"Šumarije Tešanj"

Snaga volje i istrajnost, kao i ljubav prema poslu kojim se bave, te strast prema šumi, najbolje opisuju marljive uposlenike PJ“Šumarije Tešanj“.

Na nekadašnjoj deponiji građevinskog otpada, od koje su zazirali prolaznici, podigli su arboretum u kojem su zasađenje autohtone šumske vrste, s ciljem njihove zaštite, prezentacije i edukacije školske omladine o šumskim vrstama koje se uzgajaju na ovom području.

Podignuti su nasadi divlje trešnje, sivog oraha, divljeg kestena, javora, jasena i ostalih  lišćarskih vrsta.

Potrebno je istaći i da je sve zasađeno u arboretumu uzgojeno u našem rasadniku u Tešnju, gdje se uz nadzor stručnog osoblja proizvodi sadni materijal kojim se vrši pošumljavanje na području gospodarenje našeg preduzeća.

Nekoliko godina poslije, slika pejzaža je u potpunosti promijenjena. Oživljena priroda je iz godine u godinu ljepša i slikovitija, šuma se razvija i raste, a raste i ponos uposlenika ove poslovne jedinice koji su, kako kažu, dokaz kako se uz malo truda i puno ljubavi mogu napraviti prave stvari za zajednicu i okruženje.

I baš kao što svaki uspješan projekat mora imati tradiciju njegovanja i održavanja, tako se i ovom projektu posvećuje posebna pažnja i ljubav. Ove godine je povodom Međunarodnog dana šuma, u nešto kasnijem terminu, zbog nepovoljnih vremenskih prilika, na lokalitetu Ćatin Greb, u akciji koju su proveli radnici PJ“Šumarije Tešanj“, izvršeno otklanjanje korova i sprovođenje mjera zaštite na stablima, kao i čišćenje arboretuma.

„Ovaj arboretum je mali poklon prirodi za sve ono što je ona nama dala i daje, i njegovom održavanju će se i ubuduće posvećivati velika pažnja, međutim potrebno je i da se podigne svijest građana o važnosti očuvanja zelenih površina, jer upravo građani svojim nesavjesnim ponašanjem i bacanjem smeća narušavaju cjelokupan izgled površina koje se uređuju“, kazala je Rukovodilac poslovne jedinice „Šumarije Tešanj“, Samira Smailbegović.

Ljudski nemar može uveliko promijeniti izgled okruženja, ali svijetli primjeri kao što je ovaj iz Tešnja, su dokaz da je čovjek sposoban i da uradi puno dobrih stvari za prirodu i da u tome istrajava.