Novosti

21Mar

Obilježavanje 21. marta, Međunarodnog dana šuma 2021. godine

Na sjednici Generalne skupštine Europske poljoprivredne konfederacije 1971. godine odlučeno je da se prvi dan proljeća, 21. mart obilježava kao Svjetski dan šuma. U godinama poslije, ovaj dan se obilježava širom svijeta kako bi se doprinijelo povećanju svijesti o očuvanju šuma i šumskih ekosistema.

Svake godine, Javno preduzeće“Šumsko – privredno društvo Zeničko – dobojskog kantona“ d.o.o. Zavidovići, organizuje akcije pošumljavanja sa širom društvenom zajednicom, kako bi ista bila važna karika u očuvanju najznačajnijeg prirodnog bogatstva BiH – šume.

Pozivu na zajedničke akcije pošumljavanja svake godine se odazavu ekološka udruženja, lovačka društva, škole, nevladine organizacije, društveno odgovorne kompanije, te radnici Kantonalne uprave za šumarstvo kao i radnici ovog preduzeća koji obavezno podrže ovakve akcije i na ovakav način se svake godine zasadi oko 30.000 sadnica.

Povodom ovog značajnog dana, i ove godine su planirane akcije pošumljavanja u svim poslovnim jedinicma, međutim njihovo provođenje će zavisti od vremenskih prilika s obzirom na snijeg koji prekriva gradove širom Bosne i Hercegovine.

Ukoliko se planirano odgodi zbog vremenskih prilika ili pooštravanja epidemioloških mjera, akcije će se nastaviti kada se stvore uslovi za njihovo provođenje.

Osim aktivnosti na pošumljavanju, bila su predviđena i predavanja u školama o značaju šuma za čovjeka te kako širenjem znanja o značaju i benefitima biološke raznolikosti šuma doprinosimo boljem razumijevanju važnosti šuma uopće, čime dugoročno stvaramo pretpostavke za bolju i efikasniju zaštitu ovog prirodnog resursa.

Međutim, situacija sa COVID – 19 virusom ovaj vid aktivnosti prolongirala je za neka bolja vremena, kada se đaci vrate školskim obavezama.

Iako se sve društvene aktivnosti usklađuju sa novonastalom situacijom, važno je istaći  značaj obilježavanja ovog dana, a tema  Međunarodnog dana šuma 2021. godine, nosi simboličan naziv "Obnova šuma: put oporavka i blagostanja".

Iako je stanje jako teško, iako smo svi zaokupljeni dešavanjima oko korona virusa, nadamo se da ćemo svi naći vremena da na neki sebi svojstven način obilježimo ovaj dan.

Svi koji vole prirodu, koji vole šumu, znaju koliko je ona značajna za čovječanstvo te da je potreba za njenim čuvanjem veća nego ikada prije.