Novosti

11Dec

Saopštenje Uprave o poslovanju preduzeća u 2020. godini

S obzirom da je godina na izmaku, Uprava preduzeća je razmatrala poslovanje preduzeća za 2020. godinu i odlučeno je da se napravi presjek svih aktivnosti  i problema s kojima smo se susretali u toku ove, za poslovnje jako teške godine. 

Početak godine, je bio uspješan zahvaljajući dobroj organizaciji i pripremi iz 2019. godine, te se na osnovu izvještaja za mjesec januar, febuar i prvu polovinu marta činilo da će ovo biti još jedna uspješna poslovna godina. 

Međutim, kao što je poznato, sredinom marta dolazi do paralize cijelog svijeta, Evrope i Bosne i Hercegovine, proglašenjem pandemije COVID – 19 virusa, što će se u narednim mjesecima negativno odraziti na poslovanje našeg preduzeća.

U prvim mjesecima pandemije, najvažnije je bilo sačuvati zdravlje radnika, te je nizom mjera kao i brzom intervencijom Uprave preduzeća i odgovornim ponašanjem radnika, spriječeno pogoršanje epidemiološke slike u preduzeću, tako da u prvom valu pandemije u našem preduzeću nije bilo zaraženih, iako je to s obzirom na dislociranost poslovnih jedinica i veliki broj radnika u preduzeću bilo za očekivati.

Nakon što su pandemija i globalno zatvaranje granica počeli uzimati danak u svim granama privrede, Uprava preduzeća je poduzela niz manjih i većih mjera kako bi odgovorili na ekonomsku blokadu, jer su tradicionalni kupci naših sortimenata odustali od kupovine, što je impliciralo pojavu viškova te dovelo do problema u tekućoj likvidnosti preduzeća.

Svi napori Uprave društva, organa upravljanja i naših radnika, koji su pokazali veliku požrtvovanost u jako teškom razdoblju za poslovanje preduzeća, kao krajnji rezultat imaju ispaltu svih plata radnicima, doprinosa na plate, otpremnina za radnike koji su ispraćeni u penziju (cca 55.000KM), smrtnih slučajeva (cca 86.000 KM), troškova liječenja (cca 13.000 KM), prevoza radnika (cca 150.000 KM), toplog obroka (cca 1.400.000 KM), kao i ostalih naknada koje pripadaju radnicima po osnovu Kolektiivnog ugovora.  Osim navedenog, vršeni su i nabavka HTZ opreme, redovno servisiranje vozila, izgradnja i održavanje šumskih puteva a uporedo s tim smo izmirivali i pratili sve obaveze koje preduzeće ima prema povjeriocima.

Do kraja godine, odnosno do 29.12.2020. godine, bit će isplaćen i regres za sve uposlenike koji ostvaruju pravo na isti, tako da će Uprava ispuniti i ovu svoju obavezu prema radnicima preduzeća.

U toku ove godine, došlo je do povećanja plata od cca 5% u odnosu na prethodnu a u idućoj godini planirano je i novo povećanje od cca 5 %, uz isplatu svih prava koja radnicima ovoga društva po tom osnovu pripadaju.

Nadalje, na osnovu razgovora i slanja urgencija prema Vladi ZDK, dobijena je saglasnost za izmjenu Uredbe o načinu zapošljavanja u javnom sektoru u ZDK, tako da je produžen angažman uposlenika na određeno vrijeme i raspisan redovan konkurs za njihov ponovni prijem. 

Napominjemo i da su ranije uplaćeni doprinosi svim uposlenicima po osnovu neisplaćenih neto plata za period od 2008-2011 godine, tako da su i ta prava radnika zagarantovana, što olakšava  procedure, skraćuje rokove i sprječava bespotrebne sudske troškove  za sve uposlenike koji steknu pravo na penzionisanje.

U prethodim godinama značajno su obnovljena i materijalno – tehnička sredstava  a plan je da se ovakav trend, u skladu sa poslovnim rezultatima, nastavi i u narednom periodu.

Sumirajući rezultate, Uprava je stava da je najvažnije da je ovo preduzeće ostvarilo finansijsku stabilnost, unatoč svim problemima koje smo imali tokom pendemije i s kojima se još uvijek susrećemo.

U novu godinu ulazimo sa puno neizvjesnosti ali spremni da se uhvatimo u koštac sa izazovima, za šta će nam i dalje trebati podrška i saradnja svih radnika koji žele dobro ovom preduzeću.

Da bi uspješno poslovali i naredne godine, od radnika očekujemo, rad, red, disciplinu i odgovornost.

Apelujemo na veću samoodgovornost i predanost radu te poštovanje radnog vremena i blagovremeno izvršavanje radnih zadataka.

Evidentno je da je u nekim radnim sredinama došlo do narušavanja međuljudskih odnosa koje su rezultat individualne netrepeljivosti, konkurencije ili političkih ambicija.

Tražimo da se ovakve stvari ostave po strani i apelujemo na veću profesionalnost svakog pojedinca.

Samo na ovakav način možemo stvoriti ambijent za upošljavanje radnika na neodređeno vrijeme, koje nam je u planu za naredni period kao i prijem novih uposlenika, zasnovan na stvarnim potrebama proizvodnje.

Svim uposlenicima želimo sretnu i uspješnu Novu 2021. godinu, da je dočekaju u zdravlju i okruženju svojih obitelji te da nam ista bude bolja i uspješnija nego ova na izmaku.

                                                                                 

Uprava društva