Novosti

27Nov

ODRŽAN WEBINAR „EXCHANGE OF EXPERIENCES AND LOCAL PRACTICES ON RELEVANT ENVIRONMENTAL ISSUES: FLOODS RISK MANAGEMENT AND FOREST MANAGEMENT“

Dana 23.11.2020. održan je webinar (online seminar) na temu „Exchange of experiences and local practices on relevant environmental issues: floods risk management and forest management in Bosnia and Herzegovina“. Webinar je održan putem online platforme i jedan je od četiri završna seminara u okviru projekta „Capacity building, support to the local Institutions and contribution to the economic development of the renewable energy, environment sustainability, forest management, promotion of micro and small enterprises in three BiH municipalities“.

Webinaru su prisustvovali stručnjaci i profesori iz Italije, kao i stručnjaci iz Bosne i Hercegovine. Predsjedavajući webinara je bio prof. Marco Borga, profesor na Odjelu za tlo, okoliš, poljoprivredu i šumarstvo na Univerzitetu u Padovi u Italiji, dok je koordinator seminara bio dr. Franco Turri, ekspert za ruralni razvoj.

Webinar je otvoren pozdravnim riječima od strane koordinatora, te predstavnika iz Italija, kao i predstavljanjem svih učesnika. Nakon pozdravnih riječi, održana je prva prezentacija „Floods, landslides and forest management in Kozara National park“, koju je prezentirao predstavnik Draško Anđelić – National park „Kozara – Prijedor LDA“. Narednu prezentaciju, pod nazivom „Forest management in the area of ZDK, possibilities and problems“ prezentirala je Merisa Osmanović ispred JP „ŠPD ZDK“ d.o.o. Zavidovići. U izlaganju je predstavljen način gazdovanja šumama na području Zeničko – dobojskog kantona, a zatim su opisani problemi sa kojima se suočava javno preduzeće „ŠPD ZDK“ d.o.o. Zavidovići. Kao jedna od glavnih tema webinara, ali i ove prezentacije su bile poplave i klizišta, te načini na koje se može preventivno djelovati kako bi se spriječile ove prirodne nepogode, odnosno kako bi se ublažio njihov negativni uticaj. S tim u vezi, tema prezentacije su bile i poplave, odnosno klizišta, nastala usljed prekomjernih padavina 2014. godine, kada je javno preduzeće pretrpjelo štete na šumskim putevima, vozilima i administrativnim zgradama u Zavidovićima i Olovu, koje su bile poplavljenje. Prezentacija je završena izlaganjem određenog broja mjera koje su predložene u cilju prevencije u slučaju poplava, odnosno klizišta.

Naredne dvije prezentacije „Flood risk management in the Province of Trento“ i „Forests, landslides and floods: a focus on risk mitigation“ su prezentirane od strane učesnika iz Italije. Posljednja prezentacija na webinaru je bila „Flood risk perception: results from a local survey in the municipality of Zavidovici“, pri čemu se prezentirani rezultati istraživanja o riziku od poplava na području općine Zavidovići. Webinar je završen diskusijom o prezentiranim temama, te su dogovorene potencijalne buduće saradnje.