Novosti

28Sep

JP"ŠPD ZDK" zaljubljenicima u prirodu poklonilo novu biciklističku stazu na Spomeniku prirode"TAJAN"

U bogatom sadržaju ponude koja se posljednjih godina nadograđuje i širi, Spomenik prirode“TAJAN“,  dobio je još jedan sadržaj koji će upotpuniti ponudu i omogućiti posjetiocima uživanje u ljepotama koje pruža.

Naime, radovi na novoj biciklističkoj stazi su završeni i svi ljubitelji brdskog biciklizma će uživati u moderno izgrađenoj stazi kroz šumu.

Nakon skretanja sa asfaltnog puta, prema Staroj Kamenici i blagog uspona ispred apartmana za iznajmljivanje, staza se nastavlja kroz prelijepe šumske krajolike koji daju idiličan prikaz netaknute prirode. Prateći sunčavim zrakama okupanu šumsku stazu, uživajući u svježem šumskom zraku, osluškujući cvrkut ptica i žubor potoka, dolazi se do dvije obale svjetlucavog šumskog potoka koje krasi pješački most od kojeg staza počinje polako da se spušta.

Prilikom vožnje biciklom ili šetnje stazom, imate osjećaj da je sve u savršenoj harmoniji. Čak i drvene klupe od oblica koje su postavljene za odmor i predah, izrađene su tako da se uklapaju u prirodni ambijent, kako ništa nebi odstupalo od savršenog pogleda.

Staza će se biciklistima svidjeti i iz razloga što ima uspon, ravni dio i polako padajući dio, koji se spušta prema restoranu Kamenica.

Kada se spuste do restorana Kamenica, posjetioci mogu uživati u ljepotama prirodnog vodopada na rijeci Gostović, te se vraćaju prema Info centru, čime zaokružuju svoju turu.

Nova biciklistička staza je obilježena, postavljena je karta staze sa natpisima i oznake na stazi.

Radove na stazi radilo je preduzeće „Diasprom“ iz Žepča, po osnovu raspisanog  tendera a vrijednost ugovora iznosila je 33.532,20 KM. Novoizgrađena staza je duga 2 kilometra i 860 metara s tim da projekat predviđa i uređenje postojeće staze na koju je nadograđena nova staza.

Osim urađene staze, ovogodišnji dodatni sadržaj u PJ Spomeniku prirode "TAJAN", ogleda se i u nabavci dvadeset dječijih bicikala sa kacigama, te pet korpi za bicikla, kako bi i porodice sa djecom mogle da uživaju u vožnji biciklima, a u Info centru su potvrdili da je zainteresovanost za iznajmljivanje biciklističke opreme za djecu jako velika.

Ove godine Spomenik prirode „Tajan“, bilježi rast broja posjetilaca iz Bosne i Hercegovine, koji su došli da svoje slobodno vrijeme provedu u biseru prirode, koji inspiriše svojom ljepotom i pruža nezaboravno uživanje u netaknutoj prirodi i njenim čarima.

I u narednom periodu JP "Šumsko - privredno društvo Zeničko - dobojskog kantona" nastojat će da ponudu Spomenika prirode obogati dodatnim sadržajima kako bi posjetioci što kvalitetnije proveli slobodno vrijeme uživajući u čarima šumskog bogatstva kojim ovo preduzeće gospodari.