Novosti

09Apr

Naredba KŠCZ o strogoj zabrani spaljivanja korova i niskog rastinja na području ZDK

Kako je u prethodnom periodu, na području gospodarenja JP“ŠPD ZDK“d.o.o. Zavidovići,  izbio veliki broj požara, čijem nastanku pogoduje i sušno proljeće, ovo preduzeće kao i ranijih godina, u okviru svojih mogućnosti, provodi aktivnosti na sprječavanju istih i zaštiti šumskog fonda.

U aktivnosti oko sprječavanja nastanka požara, a pozivajući se na odluku o proglašenju stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa u Federaciji BiH, uključio se i Kantonalni štab civilne zaštite Zeničko – dobojskog kantona.

Zbog cjelokupnog stanja u državi donesena je N A R E D B A, kojom se strogo zabranjuje, svim fizičkim i pravnim licima, spaljivanje korova i niskog rastinja u toku čišćenja poljoprivrednih površina na području Zeničko – dobojskog kantona.

Za realizaciju ove naredbe, zaduženo je Ministarstvo unutarnjih poslova Zeničko – dobojskog kantona, a naredba stupa na snagu 08.04.2020. godine, i trajat  će do 30.04.2020.godine.

Originalni tekst naredbe možete preuzeti klikom ovdje. 

Također, iz Službe za zaštitu i certificiranje JP “Šumsko – privrednog društva Zeničko – dobojskog kantona“, apeluju na savjest građana prilikom kretanja u šumi, kako bi se izbjegle štete uzrokovane nastankom požara, s obzirom da su ljudski nemar i nepažnja najčešći uzroci nastanka požara.  

Prema podacima kojima raspolaže ova služba, broj požara početkom ove godine se znatno povećao u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Iako je proglašeno vanredno stanje u cijelom preduzeću s obzirom na pandemiju korona virusa,  radnici ovog preduzeća daju nesebičan doprinos kako bi se svi aktivni požari stavili pod kontrolu.

Pozivamo Vas da budete odgovorni prema šumi kao zajedničkom dobru, kako u vanrednim okolnostima, tako i u vremenu kada se izborimo sa pandemijom koronavirusa koja je zahvatila savremeni svijet.