Novosti

21Mar

Danas je 21.mart, Svjetski dan šuma

Kako se svijet već nekoliko sedmica bori sa pandemijom, uzrokovanom virusom COVID – 19, većina medija, kako tradicionalnih tako i medija modernog doba, najveću pažnju posvećuje upravo vijestima o zloglasnom virusu koji malo po malo otkriva sve slabosti moderne civilizacije.

U svom tom sivilu, i opštem društvenom strahu, proljeće, pomalo neprimijetno i bojažljivo kuca na vrata. Danas je 21.mart, prvi dan proljeća i Svjetski dan šuma. Ove godine, obilježavanje ovog datuma neće početi naučnim skupovima, stručnim predavanjima, zeničkom čimburijadom, realizacijom značajnih projekata  ili raznih manifestacija.

JP“Šumsko – privredno društvo Zeničko – dobojskog kantona“, je imalo u planu veliku akciju pošumljavanja u svim općinama ZDK koja se trebala provesti zajedno sa školama, Kantonalnom upravom za šumarstvo, ekološkim udruženjima i udruženjima građana, lovačkim društvima, te uposlenicima ovog preduzeća. U ovoj akciji je trebalo biti zasađeno oko 23.000 sadnica raznih vrsta.

Također,  planirani su i radovi na realizaciji projekta uvođenja videonadzora u GJ“Tešanjka“ i završetaku izgradnje ambijentalno edukativnog lokaliteta „Šumarski vijenac“, koji je, simbolično, na ovaj dan trebao biti završen i dat na raspolaganje ovom preduzeću i građanima.

Bila su predviđena i predavanja koja bi naši uposlenici održali u školama i dodatno educirali mlade o značaju šuma za čovjekov opstanak.

S obzirom na naovonastalu situaciju sve aktivnosti koje su planirane povodom ovog dana, prolongirane su i bit će realizovane onda kada situacija dozvoli.

Iako je stanje jako teško, iako smo svi zaokupljeni dešavanjima oko korona virusa, nadamo se da ćete naći načina da na neki svoj način obilježite ovaj dan.

Svi koji vole prirodu, koji vole šumu, znaju koliko je ona značajna za čovječanstvo te da je potreba za njenim čuvanjem veća nego ikada prije.

Ukoliko nismo u mogućnosti izaći vani i zasaditi „Stablo za budućnost“, onda je najmanje što možemo uraditi povodom ovog dana podijeliti statuse na društvenim mrežama kojima ćemo ukazati na značaj šuma i time dati svoj doprinos u obilježavanju Svjetskog dana šuma.