Novosti

25May

REALIZACIJA „PROJEKTA PRAĆENJA ZDRAVSTVENOG STANJA I PRIJEDLOG ZA SANACIJU UGROŽENIH SASTOJINA NA PODRUČJU GOSPODARENJA JP „ŠPD ZDK“ D.O.O. ZAVIDOVIĆI“

U proljeće 2017.godine zdravstveno stanje sastojina jele na području gospodarenja JP „Šumsko-privredno društvo Zeničko-dobojskog kantona“ d.o.o. Zavidovići, narušeno je usljed napada štetnika jelinog moljca igličara (Argyresthia fundella). Na cijelom području gospodarenja konstatovane su štete različitog intenziteta, od prorjeđivanja krošnje stabala usljed promjene boje i osipanja iglica do potpunog sušenja stabala, a štete su se javile i na podmlatku jele.

Prva informacija o osipanju iglica na jelovim stablima stigla je od naše Poslovne jedinice „Šumarije Zenica“, a kasnije su svakodnevno stizali izvještaji iz ostalih poslovnih jedinica o napadnutim sastojinama jele. Odmah po saznanju, pismenim putem smo  tražili stručnu pomoć, a potvrdu da se radi o štetniku jelinom moljcu igličaru dali su  stručnjaci sa Šumarskog fakulteta u Sarajevu, koji su pregledali ugrožene sastojine na području gospodarenja „Šumarije Zenica“ (GJ „Nemila-Pepelari“), te sačinili  Izvještaj o pregledu sastojina.

Pored narušenog zdravstveno stanja sastojina jele i liščarskih sastojina veliki problem predstavlja i stalna opasnost od prenamnoženja velikog i malog smrčevog potkornjaka, koji su u zadnjih nekoliko godina prouzrokovali velike štete na drvnoj masi. Kao posljedica požara i dugotrajne suše u 2012. godini smanjila se vitalnost šuma i njihova otpornost na štetne biotičke faktore - patogene gljive i štetne insekte, te smo u proteklim godinama (2013.-2016.) imali pojavu prenamnoženja potkornjaka (smrčevih, jelovih, borovih) koji su prouzrokovali velike štete na drvnoj masi.

Opis štetnika (Argyresthia fundella).

Argyresthia fundella  - jelin moljac igličar. Sjajno - bijelih prednjih krila, glave i prsišta, dok su zadak i stražnja krila svijetlo sivi. Raspon krila 10 - 12 mm. Gusjenica je mutnozelene boje sa sjajnom, crnom glavom i tamnim nadvratnjakom. Poznat je u Europi kao štetnik jele koji može izazvati naglo otpadanje iglica i sušenje stabla prilikom masovne pojave. Rojenje traje dosta dugo - kroz cijeli maj pa sve do polovine juna. Ženka odlaže jaja pojedinačno na iglice jele, a gusjenica se ubušava u iglicu i načini hodnik, što dovodi do otpadanje iglica i propadanja stabala. Gusjenice buše do jeseni, a zatim se ubušavaju u nove iglice, u kojima ostaju do proljeća. Tada napuštaju mjesto prežderavanja i kukulje se na zdravim iglicama u bijelom kokonu.

Vrste šteta

Do 1954. godine u našem regionu nisu zabilježene velike štete od ovog štetnika. Do tada je moljac jelinih iglica kao šumski štetnik bio nepoznat, nije se dovoljno poznavala njegova biologija, ekologija, a poznavanje načina suzbijanja bilo je oskudno. Po prof. dr. sc. Milanu Androiću štete od njega manifestiraju se kroz nekoliko pokazatelja:

1. Sušenje i vađenje još nedozrelih stabala,

2.Gubitak prirasta stabala koja su napadnuta, ali se nisu osušila. Gubitak je ovisan o stepenu gubitka iglica,

3.Napadnuta stabla ne rađaju sjemenom pa je onemogućeno prirodno pomlađivanje,

4.U prorijeđenim sastojinama tlo je izloženo atmosferskim djelovanjima, što je veoma štetno. U tlu dolazi do promjena fiziološke i biohemijske strukture koja umanjuje sposobnost tla za regeneracijom odnosno podmlađivanjem.

Stablo koje je izgubilo više od 60 posto iglica će se osušiti u roku od nekoliko godina, a ono koje je izgubilo 90 posto iglica će se osušiti odmah iduće godine.

Aktivnosti na sprječavanju šteta

Kao prvi korak u borbi protiv navedenih štetnika odlučili smo angažovati sve naše raspoložive stručne i materijalne resurse sa ciljem zaustavljanja napada jelinog moljca i saniranja nastalih šteta, a naročito stalnog praćenja zdravstvenog stanja sastojina zbog vrlo vjerovatnog i očekivanog napada potkornjaka. S ciljem sprječavanja prenamnoženja potkornjaka nabavili smo i dodatne količine feromona za ulov jelinog potkornjaka.

Takođe, o problemu sušenja sastojina jele obavijestili smo i nadležne institucije: Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Federalnu upravu za šumarstvo, Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zeničko-dobojskog kantona i Kantonalnu upravu za šumarstvo Zenica, te smo tražili stručnu i materijalnu pomoć u skladu sa njihovim mogućnostima i ovlaštenjima, a shodno važećoj zakonskoj regulativi.

U januaru ove godine, ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK,  Himzo Smajić i direktor Javnog preduzeća „Šumsko-privrednog društva Zeničko-dobojskog kantona“ d.o.o. Zavidovići, Jasmin Devedžić, potpisali su Ugovor o finansiranju 14 (četnaest) projekata iz oblasti šumarstva u okviru Programa utroška namjenskih sredstava iz oblasti šumarstva za 2017. godinu.

Projekat praćenja zdravstvenog stanja i prijedlog za sanaciju ugroženih sastojina na području gospodarenja JP „ŠPD ZDK“ d.o.o. Zavidovići, urađen je u 2017.godini kao prijedlog za utrošak namjenskih sredstava po Programu utroška namjenskih sredstava iz oblasti šumarstva za 2017. godinu. Ovaj prijedlog Projekta je prihvaćen, te su finansirane  sve aktivnosti koje su predviđene u 2018.godini.

Osnovni cilj ovog projekta je unapređenje zaštite šuma kroz obezbjeđenje stručne pomoći u borbi protiv štetnika: moljca jelinih iglica, sekundarnih štetnika - potkornjaka i ostalih defolijatora liščarskih šuma čije je prisustvo evidentirano u proljeće prošle godione.

Zbog narušenog zdravstvenog stanja jelovih sastojina i opasnosti od prenamnoženja jelovih i smrčevih potkornjaka, ugroženosti lišćarskih sastojina, iz Službe za uzgoj i zaštitu je predloženo, a od Uprave preduzeća odobreno, hitno angažovanje stručnjaka sa Šumarskog fakulteta u Sarajevu na navedenom projektu koji se implementira u svih devet poslovnih jedinica- šumarija, jer navedene poslove mogu raditi isključivo najstručnije osobe šumarske struke iz oblasti zaštite šuma.

Ovo angažovanje stručnjaka sa Šumarskog fakulteta u Sarajevu sastoji se od niza mjera, uputa i konsultantskih usluga vezano za praćenje i sanaciju zdravstvenog stanja ugroženih sastojina.

Opis radova

Projekat praćenja zdravstvenog stanja i prijedlog za sanaciju ugroženih sastojina na području gospodarenja JP „ŠPD ZDK“ d.o.o. Zavidovići se sastoji  od tri poglavlja:

1.Praćenje zdravstvenog stanja sastojina jele kroz pregled i sanaciju napadnutih sastojina jele – postavljanje lovnih stabala, postavljanje feromonskih klopki, razne upute o doznaci i sl.

2.Praćenje zdravstvenog stanja sastojina smrče (nastavak aktivnosti iz prethodnog perioda).

3.Praćenje zdravstvenog stanja lišćarskih sastojina (primijećeni su defilijatori u lišćarskim sastojinama: gubar i žutotrba).

Zbog prenamnoženja populacije potkornjaka na većem dijelu područja gospodarenja u proteklim godinama se ozbiljno i planski pristupilo zaštiti sastojina od potkornjaka i sanaciji postojećih žarišta primjenom integralnog sistema mjera (više istovremeno upotrijebljenih mjera), a šumarijama je obezbijeđena stručna pomoć sa Šumarskog fakulteta u Sarajevu. Zbog toga ovaj projekat u jednom svom dijelu, a koji se odnosi na praćenje zdravstvenog stanja sastojina smrče, predstavlja nastavak aktivnosti iz prethodnog perioda. Aktivnosti po Projektu će se realizovati u periodu od 12 kalendarskih mjeseci od potpisivanja ugovora.

Zaključak

Zaštita šuma ima prvorazrednu ulogu za očuvanje ekološke ravnoteže u šumskim ekosistemima.

Zbog globalne promjene klime, a prvenstveno dugih sušnih perioda sa izrazito visokim temperaturama, kao i zbog  antropogenog utjecaja, šume su sve više ugrožene. U nestabilnim šumskim ekositemima izuzetni značaj ima smanjenje lisne površine (defolijacija), a uzrok defolijaciji mogu biti štetni insekti (defolijatori), kao što je to slučaj sa sastojinama jele  na području Zeničko-dobojskog kantona.

Kako nebi došlo do većih gospodarskih šteta usljed smanjenja prirasta ili potpunog sušenja stabala, implementacija ovog projekta je počela u aprilu tekuće godine a njegova realizacija će, uz ostale poduzete mjere, biti od velikog značaja za sprječavanje destrukcije šume.