Novosti

19Dec

Akciju dobrovoljnog darivanja krvi podržali radnici PJ"Šumarije Olovo"

U prostorijama Crvenog križa Olovo, jučer je održana akcija dobrovoljnog darivanja krvi. Akcija je održana u saradnji sa Zavodom za transfuzijsku medicinu iz Sarajeva. Kao i uvijek, podržali su je i radnici poslovne jedinice „Šumarije Olovo“. U toku ove godine provedeno je osam, a za narednu godinu je planirano provođenje dvanaest akcija darivanja krvi. 

Ovakve akcije već tradicionalno izazivaju veliku pažnju kod uposlenika ove poslovne jedinice. Nosioci priznanja Zlatni znak, koji dodjeljuje Crveni križ FBiH, Abazović Sead i Hadžiabdić Ferid, su bivši uposlenici ŠPD-a, i oni su ujedno i darivaoci sa najviše darivanih doza krvi općine Olovo, sa 172, odnosno 166 darivanja.

Kako su strije kolege pokazivale humanost i solidarnost, takav trend je nastavljen i danas, tako da se i mlađi uposlenici, uvijek rado odazivaju ovakvim akcijama.

Nažalost, u Bosni i Hercegovini je broj dobrovoljnih darivalaca krvi u opadanju, a potrebe za ovom dragocjenom tečnosti su velike. Krv je lijek koji se ne može proizvesti te je solidarisanje i humanost jedini način da pomognemo onima kojima je krv neophodna, a u potrebi se može naći svako od nas, kazali su iz Zavoda za transfuziologiju.

„Darovati krv znači nekome spasiti život, i nadam se da ćemo u budućnosti postati odgovornije i solidarnije društvo. Svakako, darivanje krvi ima i višestruke benefite po zdravlje čovjeka pa je i to jedan od razloga za uključivanje što većeg broja ljudi“, kazao je Admir Helja, radnik Poslovne jedinice „Šumarije Olovo“, koji je jučer dobio priznanje za darivanje 10 doza krvi.

Dobru saradnju sa radnicima iz poslovne jedinice“Šumarije Olovo“, potvrdio je i Ferid Hadžiabdić, sekretar CK Olovo, kazavši da se oko dvadesetak radnika ove šumarije, odazove svakoj provedenoj akciji te se nada da će se ovakav trend nastaviti i u godini koja je ispred nas.