Novosti

13Dec

Prezentacija rezultata projekta praćenja zdravstvenog stanja šuma na području JP „ŠPD ZDK“ d.o.o. Zavidovići, realizovanog u saradnji sa Šumarskim fakultetom - Okrugli sto

U prostorijama uprave preduzeća u Zavidovićima, 11. decembra 2019. godine, održan je okrugli sto na temu „Zdravstveno stanje šuma u ZDK“, koji je zapravo podrazumijevao prezentaciju rezultata projekta praćenja zdravstvenog stanja šuma na području kojim gazduje JP „ŠPD ZDK“ d.o.o. Zavidovići, realizovan u saradnji sa Šumarskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu. Prezentaciju rezultata projekta praćenja su uradili prof.dr. Osman Mujezinović, dr.sci. Kenan Zahirović i Merisa Osmanović, MA šumarstva, a rezultate je prezentovao dr.sci. Kenan Zahirović. Nakon prezentacije rezultata projekta, prof.dr. Osman Mujezinović je učesnicima okruglog stola također predstavio prezentaciju o štetnicima koji narušavaju zdravstveno stanje šuma na području Bosne i Hercegovine. Okruglom stolu su prisustvovali tehnolozi uzgoja i zaštite šuma u poslovnim jedinicama kao i članovi interne kontrole u preduzeću.

Predstavljeno je zdravstveno stanje šuma na cijelom području kojim gazduje preduzeće, te su predstavljeni rezultati monitoringa od strane Šumarskog fakulteta i Službe za zaštitu i certificiranje šuma. Napravljeno je poređenje zdravstvenog stanja šuma u 2018. i 2019. godini, te je na osnovu iznesenih podataka uočeno da je zdravstveno stanje šuma u 2019. godini znatno bolje u odnosu na prethodne godine, sa preciziranim nedostacima na čijem otklanjanju će raditi Služba za zaštitu i certificiranje šuma i inženjeri koji rade na poslovima zaštite šuma. Najčešći razlozi koji dovode do narušavanja zdravstvenog stanja šuma na području Zeničko – dobojskog kantona su bespravne sječe na čitavom području gazdovanja, šumski požari i sušni periodi – prenamnoženje štetnih insekata, bespravna zauzeća, neodgovornost građana prema šumama, nepropisno odlaganje otpada odnosno stvaranje divljih deponija, te nekontrolisano pašarenje.

Praćenje zdravstvenog stanja u svim poslovnim jedinicama obuhvatilo je praćenje zdravstvenog stanja sastojina jele (postavljanje feromonskih klopki, postavljanje lovnih stabala, upute za obilježavanje stabala), praćenje zdravstvenog stanja sastojina smrče i praćenje zdravstvenog stanja lišćarskih sastojina, ispravnost postavljanja feromonskih klopki, te pravovremenu doznaku i realizaciju sanitara. Okrugli sto je imao za cilj evidentiranje svih patogena i štetnika koji su uočeni na području gazdovanja, te iznalaženje zajedničkih rješenja na otklanjanju istih što u konačnici treba omogućiti unapređenje zaštite šuma i borbu protiv štetnika kao što su moljac jelinih iglica, sekundarni štetnici - potkornjaci i ostali defolijatori šuma čije je prisustvo evidentirano. Prema riječima prof. dr. Osmana Mujezinovića, posebna pažnja se treba posvetiti izvođenju radova i smanjenju oštećivanja šumskih sastojina, jer oštećena stabla se ne mogu odbraniti od brojnih biotskih faktora, ponajprije potkornjaka, a obzirom na smanjenje vitalnosti. Važni faktori koji će pospiješiti uzgajanje šuma zadovoljavajućeg zdravstvenog stanja su kvalitetan sadni materijal, sprječavanje oštećivanje stabala, ispravno postavljanje klopki.

Tokom praćenja zdravstvenog stanja na području gazdovanja preduzeća, u nekoliko šumarija je primijećeno prisustvo nove invazivne vrste štetnika, hrastove mrežaste stjenice. Profesor Mujezinović je ovoj, za naše podneblje novoj, vrsti štetnika posvetio dio prezentacije koja je govorila o stranim i invazivnim vrstama štetnika koji su se javili izvan svog prirodnog areala rasprostranjenja.

Kako bi se na adekvatan način djelovalo na sve bolesti i štetnike koji mogu narušiti zdravstveno stanje šuma, prevencija je jedna od ključnih aktivnosti, a edukacija uposlenika koji rade na poslovima zaštite šuma treba biti među prioritetima. Istaknuto je, da je potreban kontinuirani monitoring zdravstvenog stanja šuma, a koji će se ogledati kroz provođenje raznih naučno – stručnih istraživanja, održavanje skupova i realizacija projekata o zaštiti šuma, te na taj način davati konkretna rješenja za poboljšavanje zdravstvenog stanja šuma. Najveći izazovi zaštite šuma u budućnosti će se ogledati u kontroli i suzbijanju invazivnih vrsta, pravovremenom djelovanju na brojne štetne faktore kako ne bi došlo do ulančavanja šteta, te je ovo ujedno i zaključak održanog okruglog stola.