Novosti

19Nov

Srednjoškolci iz Visokog i uposlenici PJ"Šumarije Vareš"u akciji pošumljavanja zasadili 10.000 sadnica

Produžena jesen i prilično topli dani za ovo doba godine, omogućili su produženje sezone pošumljavanja. Upravo zbog pogodnih vremenskih uslova, Uprva preduzeća je predložila poslovnim jedinicama organizovanje akcija pošumljavanja vlastitom radnom snagom, kako bi se i na ovaj način pridonijelo obnovi šumskog fonda na području gospodarenja ovog preduzeća. Prva šumarija koja je provela akciju pošumljavanja je poslovna jedinica „Šumarija Vareš“.

„ S obzirom da imamo mali broj registrovanih kompanija za izvođenje šumsko – uzgojnih radova i da je sve manja zainteresovanost za ovu vrstu poslova, odlučili smo se da angažujemo vlastitu radnu snagu za pošumljavanje planom predviđenih površina. Odazvali su se, kako proizvodni tako i administrativni radnici, i ovo je najmanje što mi, kao neko kome je šuma povjerena na čuvanje i iskorištavanje, možemo učiniti za njenu obnovu. Šuma je potencijal koji se mora čuvati, i ovakva praksa će se nastaviti i u narednom periodu“, kazala je Mirnesa Avdukić, rukovodilac poslovne jedinice „Šumarije Vareš“.

U toku prošle sedmice, prema planu jesenjeg pošumljavanja, vlastitom radnom snagom, zasađeno je 7.000 sadnica jele, smrče i bora.  

Osim uposlenika poslovne jedinice „Šumarije Vareš“, organizovana je i akcija pošumljavanja sa učenicima od prvog do četvrtog razreda „Opće gimnazije“ Visoko.

U sklopu projekta “Inovacije u nastavi”, koji su pokrenuli profesori ove škole, učenici su imali priliku dan provesti u prirodi, uživati u druženju i društveno – korisnom radu.

Sedamdesetak vrijednih učenika, pošumljavanje je vršilo dva dana, raspoređenih u šest grupa, u odjelima 15. i 69. Gospodarska jedinica „Donja Stavnja“, lokalitet Zazani, Gornja Breza.

Prvi dan je zasađeno 1.500 sadnica smrče a drugi dan 1.500 sadnica crnog bora. Sadnice su obezbijeđene iz Rasadnika Olovo.

Doprinos svakog pojedinca u očuvanju šume je veliki ali ako uzmemo u obzir da se radi o mladim ljudima, i da vrijeme u kojem tehnologija i društvene mreže najčešće vežu mlade za zatvorene prostore, ova akcija je od višestrukog značaja i njihov doprinos očuvanju šume kao najznačajnijeg prirodnog resursa našeg kantona ali i države je nemjerljiv.

Nadamo se da će ovi mladi ljudi prenijeti svoja pozitivna iskustva i svojim prijateljima, te da će, ovaj put ,tehnološke inovacije iskoristiti u cilju promocije značaja čuvanja šume, pošumljavanja i društveno odgovornog ponašanja te ekološkog osvještavanja mladih ljudi.

Treba napomenuti da je stručni nadzor nad izvršenim radovima, alat za pošumljavanje, te lunch paket za sve učesnike akcije, obezbijedila poslovna jedinica „Šumarija Vareš“.