Novosti

16May

Promocija parka prirode "Tajan"

Na šumskom području kojim gospodari JP“ŠPD ZDK“d.o.o. Zavidovići, već nekoliko godina realizuje se i projekat parka prirode „TAJAN“ koji, malo je poznato, posluje u okviru našeg preduzeća kao jedna od ravnopravnih Poslovnih jedinica.

Posljednjih nekoliko godina posevćena je velika pažnja  promociji turističke ponude ovog zaštićenog područja što je rezultiralo sve većom zainteresovanošću za ovaj lokalitet domaćih ali i stranih turista. 

Šire područje Tajana, površine oko 50 km2, proglašeno je zaštićenim 2008. godine. Ljubitelji prirode učinili su izrazit napor kako bi zaštitili ovaj tajanstveni, mali i lijepi kutak Bosne i Hercegovine.

Povoljan geografski položaj i pristupačnost svih djelova Parka prirode pruža izvanredne mogućnosti za rekreaciju i turizam. "Tajan" raspolaže svim potrebnim objektima i infrastrukturom za zanimljiv i prijatan boravak gostiju.

Područje parka prirode „Tajan“ s najvećom nadmorskom visinom od 1.297 metara, bogato je kanjonima, prirodnim kamenim mostovima s pećinama, jezerima, speleološkim objektima i endemskim biljkama i životinjama.

Dinamični eko-sistem parka prirode "Tajan", domaćin je brojnim endemskim biljkama. Ovdje možete pronaći endemski Bosanski Ljijan (Iilium bosnaiacum), 30 cm široki bršljan (hedera helix), Gegersenovu mlječiku (Euphorbia gregersenii fam, Euphorbiaceas).

Guste šume koje prekrivaju cijeli park, dom su medvjedima, vukovima lisicama, jelenima, zečevima, divljim mačkama, veprovima i lještarkama. Rječice i potoci su bogati ribom i rakovima. Istraživanja su otkrila paleontološka nalazišta pećinskog medvjeda, pećinske hijene i crvenog jelena, stara preko 15.000 godina. 

Naše preduzeće, u narednom periodu, ima namjeru angažovanja na dodatnoj promociji i unapređenju turističke ponude ovog zaštićenog područja, a apliciranjem za sredstva raznih fondova pokušat ćemo proširiti turističku ponudu parka prirode ali i cijelog područja gospodarenja.

Sve veća zaineresovanost za prirodu i vraćanje čovjeka istoj, otvara širok spektar mogućnosti za razvoj turističke ponude a ne samo iskorištavanje šumskog bogatstva kao sirovine.

Ono što je važno istaknuti je činjenica da imamo prirodu koju moramo čuvati, te  edukovati generacije koje dolaze o značaju šumskog bogatstva i važnosti zaštite životne sredine.