Novosti

23May

Anto Perković iz Žepča imenovan za vršioca dužnosti izvršnog direktora za ekonomsko - finansijske poslove

Nakon imenovanja dosadašnjeg Izvršnog direktora za ekonomsko – finansijske poslove Josipa Lovrića za Ministra finansija u Vladi ZDK, poziciju vršioca dužnosti ID za EKFP u javnom preduzeću „Šumsko privredno društvo Zeničko – dobojskog kantona“ od 08.05.2019.godine, preuzeo je Anto Perković, magistar menadžmenta.

Anto Perković je rođen 1971.godine u Žepču. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Mostaru a zvanje magistra menadžmenta, stekao je 2011.godine u Beogradu.

Radni vijek je započeo 1998.godine u privatnom sektoru, u firmi „Kljajić“d.o.o. Žepče, gdje je angažovan na ekonomsko – finansijskim i menadžmentskim poslovima.

U privatnom sektoru se zadržava do 2012.godine, kada počinje njegov angažman u JU „Službi za zapošljavanje Zeničko – dobojskog kantona“, a između ostalog, u ovoj ustanovi obavljao je i funkciju načelnika finansija JU „Službe za zapošljavanje ZDK“. Na poziciju Izvršnog direktora za ekonomsko – finansijske poslove „Šumsko – privrednog društva Zeničko – dobojskog kantona“ dolazi sa pozicije stručnog saradnika u Birou rada Žepče.

Profilisanjem u ekonomskog stručnjaka, stekao je dvadesetogodišnje iskustvo u upravljaju i rukovođenju, finansijskim poslovima, javnim budžetima, poslovima menadžmenta te drugim sličnim poslovima u privatnim preduzećima i javnim ustanovama.

Dugogodišnje radno iskustvo upotpunjavao je raznim seminarima, edukacijama i radionicama. Posjeduje zvanja certificiranog rađunovođe, te  sudskog vještaka ekonomske struke.

Nakon preuzimanja funkcije ID za EKFP, rezimiranja stanja u preduzeću i upoznavanja sa principima rada, precizirani su i ciljevi koje će gospodin Perković nastojati provesti u svom mandatnom periodu.

Prioritet je nastavak uspješne poslovne priče sa stabilnim parametrima, koja će biti praćena racionalizacijom troškova po svim osnovama, sa tendencijom povećanja prihoda u odnosu na rashode.

Posebna požnja će se posvetiti kontroli utroška materijala, goriva, maziva.

Kao jedan od članova Uprave, nastojat će da kroz timski rad implementira plan obnove dotrajale mehanizacije, po sistemu kupovine novih mašina, kako bi se izbjegli troškovi rezervnih dijelova.

U saradnji sa tehničkim sektorom, namjerava nastaviti pozitivan trend kada je u pitanju rasadnička proizvodnja ali i jačati poslovnu poziciju preduzeća na tržištu.

Smatra kako je od posebnog značaja nedavno izmirenje obaveza prema Poreznoj upravi, i pozicija u kojoj preduzeće nema obaveza prema državi, bit će idealna za osiguravanje sredstava iz Programa poticaja za zapošljavanje sjekača i radnika u šumarstvu.

Osnovna parola njegovog angažmana u „Šumsko – privrednom društvu Zeničko – dobojskog kantona“ bit će rast, razvoj i dalja stabilizacija preduzeća u smislu prihoda i rashoda.