Novosti

25Apr

Certifikat ekološkog menadžera za polaznike Akademije za ekološki menadžment

U periodu od 18. 02. 2019. do 18. 04. 2019. godine na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Zenici,  održana je Akademija za ekološki menadžment u funkciji održivog ekonomskog razvoja. Cilj Akademije je bio da upozna polaznike sa pojmom ekološkog menadžmenta, održivim razvojem i problemima životne sredine sa lokalnog, nacionalnog i međunarodnog stajališta, te da ih upozna sa međunarodnim standardima.

Akademija je bila koncipirana u tri stepena i sedam modula sa slijedećim naslovima: Odrednice ekološkog menadžmenta i ekološka politika, posebnosti ekološkog menadžmenta, menadžment ekološki održivog razvoja, menadžerski sistemi upravljanja okolišem, upravljanje znanjem u funkciji održivog razvoja, pravni okvir menadžmenta zaštite okoliša i inovativno upravljanje održivim razvojem.

Menadžment u funkciji održivog razvoja postaje sve značajniji prioritet svakog društva i njegova načela postaju prihvaćena na globalnom nivou. U današnjim uslovima ograničenih resursa, dolazi se do povezivanja ekonomije i ekologije kroz koncept ekološkog menadžmenta. Ovaj spoj nudi mogućnost kreiranja i postizanja održivog razvoja preduzeća, što je i bilo glavna osnova na kojoj se temeljila Akademija. Stoga, ova vrsta edukacije podstiče dobre ekološke prakse za menadžere u javnim i privatnim preduzećima u Bosni i Hercegovini.

Cilj same edukacije je bio i izgradnja tržišta koje vrednuje okolišni uticaj u cijelom životnom ciklusu proizvoda i usluga.

Po završetku, polaznici Akademije su dobili certifikat Ekološki menadžer, s naznakom stepena obuke. Svečano zatvaranje Akademije je održano 22.04.2019. godine, u prostorijama Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Zenici. Ispred JP „ŠPD ZDK“ d.o.o. Zavidovići, prvom stepenu Akademije su prisustvovali Dr.sci. Kenan Zahirović, Merisa Osmanović, Mr.šum. i Alma Demirović, dipl.ing.šum.