Novosti

27Feb

Banja Luka: Kako do bespovratnih sredstava iz EU fondova - Radionica

Dana 22.02.2019. godine na Univerzitetu za poslovne studije u Banja Luci, održana je radionica na temu „Kako napraviti dobar budžet projekta i dobiti bespovratna sredstva iz EU fondova?“. Radionica je organizovana od strane Agencije Infosistem Beograd i European Training Academy.

Cilj akademije je bio upoznavanje učesnika sa sistemom finansijske i administrativne koordinacije prilikom sprovođenja projekata koji se finansiraju iz fondova Evropske unije (EU). Predavač radionice je bio Vladimir Todorović, jedan od osnivača kancelarije za međunarodnu saradnju i projekte na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu. Važno je naglasiti da je Todorović učestvovao u upravljanju projektima u pozivima FP7, TEMPUS, HORIZON 2020 (H2020) i IPA prekogranične saradnje. Učestvovao je u sastavljanju prijedloga projekata, realizaciji, izvještavanju i reviziji. Trenutno rukovodi jednim od H2020 projektom iz grupe Marija Kiri.

Radionica je bila namijenjena svima koji su zainteresirani da koriste novčana sredstva iz EU fondova u cilju finansiranja projekata, a prije svega predstavnicima akademskih institucija i istraživačkih ustanova (fakulteti, instituti i dr.), predstavnicima privrede koji ulažu u vrhunska istraživanja i razvoj, predstavnicima različitih institucija, predstavnicima nevladinih organizacija, poslovnih udruženja i studentima.

Program radionice je bio podijeljen u dva dijela, pri čemu se prvi sastojao od predavanja na nekoliko tema, a glavni akcenat stavljen je na troškove i obračun budžeta u okviru EU projekata. U drugom dijelu, učesnici radionice su radili vježbe obračuna budžeta. Teme radionice su bile: Generalne informacije o finansijskim i pravnim regulativama (u okviru kojeg se objasnila struktura budžeta po tematskim oblastima), razumijevanje projektnih troškova za izradu efikasnog budžeta, obračun tipova troškova projekta - General Grant Agreement i obračun budžeta projekta.

Nakon predstavljenih tema, radile su se vježbe kalkulacije budžeta projekata, kalkulacije satnice (Hourly rate) i kalkulacije troškova rada učesnika na projektu (Actual Personal casts).

Radionica je završena diskusijom učesnika i voditelja radionice o budućim projektima Evropske unije, kao i o idejama učesnika o budućim potencijalnim projektima za njihove institucije.

Radionici su ispred JP „ŠPD ZDK“ d.o.o. Zavidovići prisustvovali dr.sci. Kenan Zahirović i Merisa Osmanović, M.Sc.šum., uposlenici Službe za zaštitu i certificiranje šuma.